ATC код V04

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
V Разно
V01 Алергени
V03 Сите други терапевтски продукти
V04 Дијагностички агенси
V06 General nutrients
V07 All other non-therapeutic products
V08 Контрастни медиуми
V09 Дијагностички радиофармацевтици
V10 Терапевтски радиофармацевтици
V20 Хируршки преврски

ATC-кодот V04 — „Дијагностички агенси“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата V04 е дел од анатомската група V Разно.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QV04...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

V04B Тестови за урина[уреди | уреди извор]

Празна група

V04C Други дијагностички агенси[уреди | уреди извор]

V04CA Тестови за дијабетес[уреди | уреди извор]

V04CA01 Толбутамид
V04CA02 Глукоза

V04CB Тестови за апсорпција на масти[уреди | уреди извор]

V04CB01 Витамин А концентрати

V04CC Тестови за проодност на жолчниот канал[уреди | уреди извор]

V04CC01 Сорбитол
V04CC02 Магнезиум сулфат
V04CC03 Синкалид
V04CC04 Церулетид

V04CD Тестови за питуитарна функција[уреди | уреди извор]

V04CD01 Метирапон
V04CD03 Серморелин
V04CD04 Кортикорелин
V04CD05 Соматорелин
V04CD06 Макиморелин

V04CE Тестови за функционален капацитет на црниот дроб[уреди | уреди извор]

V04CE01 Галактоза
V04CE02 Сулфобромофталеин

V04CF Дијагностици за туберкулоза[уреди | уреди извор]

V04CF01 Туберкулин

V04CG Тестови за гастрична секреција[уреди | уреди извор]

V04CG01 Катјонски изменувачки смоли
V04CG02 Бетазол
V04CG03 Хистамин фосфат
V04CG04 Пентагастрин
V04CG05 Метилтиониум хлорид
V04CG30 Кофеин и натриум бензоат

V04CH Тестови за ренална функција и уретрални повреди[уреди | уреди извор]

V04CH01 Инулин и други полифруктозани
V04CH02 Индиго кармин
V04CH03 Фенолсулфонфталеин
V04CH04 Алсактид
V04CH30 Аминохипуринска киселина

V04CJ Тестови за функцијата на тироидеата[уреди | уреди извор]

V04CJ01 Тиротропин
V04CJ02 Протирелин

V04CK Тестови за панкреасна функција[уреди | уреди извор]

V04CK01 Секретин
V04CK02 Панкреозимин (холецистокинин)
V04CK03 Бентиромид

V04CL Тестови за алергиски болести[уреди | уреди извор]

QV04CQ Тестови за маститис[уреди | уреди извор]

QV04CV Тестови за респираторна функција[уреди | уреди извор]

QV04CV01 Лобелин

V04CM Тестови за нарушувања на фертилитетот[уреди | уреди извор]

V04CM01 Гонадорелин

V04CX Други дијагностички агенси[уреди | уреди извор]

V04CX01 Индоцијанин зелено
V04CX02 Фолна киселина
V04CX03 Метахолин
V04CX04 Манитол
V04CX05 13C-уреа
V04CX06 Хексаминолевулинат
V04CX07 Едрофониум
V04CX08 Јаглерод моноксид
V04CX09 Патент сина

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.