Сахароза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Сахароза
Skeletal formula of sucrose
Ball-and-stick model of sucrose
Ball-and-stick model of sucrose molecule
Назнаки
57-50-1 Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:17992 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL253582 Yes check.svgОк
ChemSpider 5768 Yes check.svgОк
DrugBank DB02772 Yes check.svgОк
EC број 200-334-9
Jmol-3D слики Слика
PubChem 5988
RTECS број WN6500000
UNII C151H8M554 Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед white solid
Густина 1.587 g/cm3, solid
Точка на топење
2000 g/L (25 °C)
log P −3.76
Структура
Кристална структура Monoclinic
P21
Штетност
MSDS ICSC 1507
EU индекс not listed
NFPA 704
NFPA 704.svg
1
0
0
 
Слични супстанци
Слични супстанци Lactose
Maltose
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Сахарозата (шеќер од трска или обичен, кујнски шеќер) е дисахарид кој се состои од глукоза и фруктоза. Хемиското име на сахарозата е - D - глукозидо (1, 5) - - D - фруктозид (2, 5).

Сахарозата е многу распространета во растителниот свет, а најмногу ја има во шеќерната трска и шеќерната репка. Се произведува со екстракција и кристализација од овие растенија, кои и за таа цел се одгледуваат. Во светот се произведува околу 30 милиони тони сахароза годишно.

Сахарозата се топи на 184 степени, се распаѓа над точката на топење, потемнува и дава карамел. Лесно се раствора во вода. Не го редуцира Фелинговиот реагенс. Под дејство на ензимот инвертаза, сахарозата се дели на глукоза и фруктоза. За време на процесот варење (дигестија), сахарозата се дели во тенкото црево.