Трска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Tрска
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Комелиниди
Ред: Тревовидни
Семејство: Треви
Род: Tрска

Трска (лат. Phragmites australis) е вид на повеќегодишни тревни растенија од семејството треви. Расте во бројни бусени (трсје, шамак) во влажни и водни живеалишта на умерени и тропски климатски региони. Растат долж бреговите на водните пространства како езера, бари и вирови на блата и мочуришта и вливови и устија на реки, создавајќи густа тревна површина и соодветни услови за гнездење за различни видови птици. Претставниците на родот се - убители на влага. Тие растат до длабочина до половина метар главно во резервоари со застоени води, мочуришта, речни делта, извори на отпад и индустриски води.

Опис[уреди | уреди извор]

Трска на Кундинското Езеро, Македонија

Стеблата на трската се високи 2-3 метри, со лисја долги 20–50 см и широчина 2-3 см. На врвот на дрвото се наоѓаат рогози или метлики (inflorescences) - дебели метли со темновиолетова боја, со должина до 50 см. Бусените трска можат да се шират на места колку што е еден до еден квадратен километар. Во поволни услови на животната средина, трската може да се проширува и протега до 5 m годишно.