Декстран

Од Википедија — слободната енциклопедија
Декстран
Dextran-2.png
Назнаки
9004-54-0 Yes check.svgОк
ATC код B05AA05
KEGG C00372 Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Декстранот е комплексен, разгранет глукан (полисахарид изграден од голем број на глукозни моносахаридни единици). Се употребува во медицината како антитромботик, за намалување на вискозноста на крвта, како плазма експандер при анемија.[1] Декстранот за првпат бил откриен од Луј Пастер, како микробен производ во виното.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Medical Surgical Nursing, 7th Edition, Lewis, 2008
  2. Pasteur, L. On the viscous fermentation and the butyrous fermentation. Bull. Soc. Chim. Paris 11, 30–31 (1861)