Пчеларство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сандаци за пчели
Пчелар во Македонија на почетокот на XX век

Пчеларство (или апикултура, од латински apis - пчела) — чување на пчелни колонии, најчесто во сандаци од страна на луѓето. Пчеларот ги одгледува пчелите со цел да добие мед, други производи, како: пчелин восок, прополис, полен и матична млеч, за опрашување на некои култури или за производство на пчели за продажба на други пчелари. Во Македонија во 2012 година биле произведени 603 тони мед.[1]

Историја на пчеларството[уреди | уреди извор]

Во одреден момент, луѓето почнале да ги населуваат пчелите во вештачки кошници, направени од дрвени кутии, керамички садови и ткаени сламени кошови. Во Египет пчелите биле чувани уште од антиката.[2] Во Стара Грција аспекти за животот на пчелите и пчеларството биле дискутирани од Аристотел.

Пчеларството како мотив во уметноста[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Организација на обединетите нации за исхрана и земјоделство (FAO) [1] Архивирано на 19 август 2016 г.
  2. Пчеларството во Стар Египет
  3. Блаже Конески, 'Везилка. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 41.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]