Оксална киселина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Оксална киселина
Structural formula of oxalic acid
Skeletal formula of oxalic acid
Space-filling model of oxalic acid
Oxalic acid dihydrate
Назнаки
144-62-7 Yes check.svgОк
3DMet B00059
ATCvet code QP53AG03
Бајлштајн 385686
ChEBI CHEBI:16995 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL146755 Yes check.svgОк
ChemSpider 946 Yes check.svgОк
DrugBank DB03902 Yes check.svgОк
EC-број 205-634-3
2208
3Д-модел (Jmol) Слика
KEGG C00209 X mark.svgН
MeSH Oxalic+acid
PubChem 971
RTECS број RO2450000
UNII 9E7R5L6H31 Yes check.svgОк
UN број 3261
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Бели кристали
Густина 1.90 g cm−3 (anhydrous)
1.653 g cm−3 (dihydrate)
Точка на топење
143 g/L (25 °C)
Растворливост 237 g/L (15 °C) in ethanol
14 g/L (15 °C) in diethyl ether [1]
Киселост (pKa) 1.25, 4.14[2]
Штетност
MSDS External MSDS
Опасности по здравјето Toxic
NFPA 704
NFPA 704.svg
1
3
0
 
Слични супстанци
Слични супстанци oxalyl chloride
disodium oxalate
calcium oxalate
phenyl oxalate ester
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Оксална киселина е дикарбоксилна киселина со формула H2C2O4. Во однос на нејзината јачина, таа е појака од оцетната киселина. Оксалната киселина е редуцирачки агенс, а нејзината конјугирана база, позната како оксалат е хелирачки агенс за метални катјони.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Radiant Agro Chem. „Oxalic Acid MSDS“. Архивирано од изворникот на 2011-07-15. Посетено на 2015-03-14.
  2. Bjerrum, J., et al. (1958) Stability Constants, Chemical Society, London.