Лимонска киселина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Лимонска киселина
Citric acid
Citric-acid-3D-balls.png
Назнаки
CAS бр. [77-92-9]
PubChem 311
EC број 201-069-1
DrugBank DB04272
KEGG D00037
ChEBI CHEBI:30769
RTECS број GE7350000
ATC код A09AB04
SMILES
InChI
ChemSpider бр. 305
Својства
Молекулска формула C6H8O7
Моларна маса 192.124 g/mol (anhydrous)
210.14 g/mol (monohydrate)
Изглед crystalline white solid
Мирис odorless
Густина 1.665 g/cm3(1.5g/cm3 for monohydrate)
Точка на топење

156 °C, 429 K, 313 °F

Точка на вриење

310 °C, 583 K, 590 °F (decomposes)

Растворливост во вода 59[2] g/100 ml (20 °C)
Растворливост very soluble in ethanol
soluble in ether, ethyl acetate
insoluble in benzene, chloroform
log P -1.64
Константа на ацидитет (pKa) pKa1 = 3.14
pKa2 = 4.75
pKa3 = 6.39,[3] 6.40[4]
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
-1548.8 kJ/mol
Штетност
MSDS HMDB
Опасности по здравјето skin and eye irritant
NFPA 704
NFPA 704.svg
1
2
0
 
Граници на запалливост 1.8-4.8%
LD50 3000 mg/kg (rat, oral)
Слични супстанци
Слични супстанци натриум цитрат, калциум цитрат
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Infobox references

Лимонската киселина е слаба органска киселина со C6H8O7. Во биохемијата, коњугираната база на лимонската киселина, цитратот, е важен интермедиер во Кребсовиот циклус. Лимонската киселина е природен конзерванс кој се користи во производството на храна и пијалоци.

Наводи[уреди]

  1. David R. Lide, уред (2005). „Physical Constants of Organic Compounds“. CRC Handbook of Chemistry and Physics (Internet Version издание). Boca Raton, FL: CRC Press. http://www.hbcpnetbase.com. 
  2. „Acido Citrico Anhidrido“. Anderquim.com. http://anderquim.com/Genericos/Genericos/Acido%20Citrico%20Anhidro_FDS.pdf. конс. 8 февруари 2014. 
  3. „Data for Biochemical Research“. ZirChrom Separations, Inc. http://www.zirchrom.com/organic.htm. конс. 11 јануари 2012. 
  4. „Ionization Constants of Organic Acids“. Michigan State University. http://www2.chemistry.msu.edu/faculty/reusch/VirtTxtJml/acidity2.htm. конс. 11 јануари 2012.