1,4-диоксан

Од Википедија — слободната енциклопедија

1,4-диоксан
структура на диоксанот
структура на диоксанот
1,4-диоксан
1,4-диоксан
Назнаки
123-91-1 Ок
ChemSpider 29015 Ок
EC-број 204-661-8
3Д-модел (Jmol) Слика
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 1.033 g/mL
Точка на топење
Точка на вриење
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
-354 kJ/mol
Ст. енталпија на
согорување
ΔcHo298
-2363 kJ/mol
Стандардна моларна
ентропија
So298
196.6 J·K–1·mol–1
Опасност
NFPA 704
2
3
1
Температура на запалување {{{value}}}
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

1,4-диоксан или само диоксан[а] е безбојно хетероциклично органско соединение, кое е течност на собна температура и притисок. Диоксанот претставува етер. Оваа безбојна течност се користи главно како стабилизатор за растворувачот трихлоретан. Има слабо слатка миризба слична на онаа на диетил етер. Според Меѓународната агенција за истражување на ракот диоксанот се смета за канцерогена супстанца.[1]

Белешки[уреди | уреди извор]

  • а Често се нарекува диоксан зашто другите изомери на диоксанот се ретки.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Eleventh Report on Carcinogens“ (PDF). United States Department of Health and Human Services’ National Toxicology Program. Архивирано од изворникот (PDF) на 2006-09-29. Посетено на 2006-02-02.