Ацетон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ацетон
Wireframe model of acetone
Spacefill model of acetone
Stereo wireframe model of acetone with implicit hydrogens
Ball and stick model of acetone
Систематско име Propan-2-one
Назнаки
67-64-1 Yes check.svgОк
Кратенки DMK
ChemSpider 175 Yes check.svgОк
EC-број 200-662-2
3Д-модел (Jmol) Слика
Слика
MeSH Acetone
PubChem 180
RTECS-бр. AL31500000
UNII 1364PS73AF Yes check.svgОк
ОН-бр. 1090
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Colorless liquid (white snow-like form when solid)
Густина 0.7925 g/cm3
Точка на топење
Точка на вриење
miscible
Киселост (pKa) 24.2
Показател на прекршување (nD) 1.35900 (20 °C)
Вискозитет 0.3075 cP
Структура
Геометрија на молекулата trigonal planar at C=O
Диполен момент 2.91 D
Штетност
EU класификација Предлошка:Hazchem F
Предлошка:Hazchem Xi
R-фрази R11, R36, R66, R67
S-фрази (застарено) S2, S9, S16, S26
NFPA 704
NFPA 704.svg
3
1
0
 
Температура на запалување −17 °C
Температура на самозапалување 465 °C
Граници на запалливост 4.0–57.0
LD50 >2000 mg/kg, oral (rat)
Слични супстанци
Слични solvents Water
Ethanol
Isopropanol
Toluene
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Ацетонот е органско соединение со формула (CH3)2CO.