Салицилна киселина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Салицилна киселина
Skeletal formula of salicylic acid
Skeletal formula of salicylic acid
Ball-and-stick model of salicylic acid
Ball-and-stick model of salicylic acid
Salicylic acid
Назнаки
69-72-7 Ок
ChEBI CHEBI:16914 Ок
ChEMBL ChEMBL424 Ок
ChemSpider 331 Ок
DrugBank DB00936
EC-број 200-712-3
4306
3Д-модел (Jmol) Слика
KEGG D00097 Ок
PubChem 338
RTECS-бр. VO0525000
UNII O414PZ4LPZ Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Безбојни до бели кристали
Мирис Без мирис
Густина 1.443 g/cm3 (20 °C)[2]
Точка на топење
Точка на вриење
Сублимира на 76 °C[4]
 • 1.24 g/L (0 °C)
 • 2.48 g/L (25 °C)
 • 4.14 g/L (40 °C)
 • 17.41 g/L (75 °C)[3]
 • 77.79 g/L (100 °C)[5]
Растворливост Растворлива во диетил етер, CCl4, бензен, пропанол, ацетон, етанол, масло од терпентин, толуен
Растворливост во бензен
 • 0.46 g/100 g (11.7 °C)
 • 0.775 g/100 g (25 °C)
 • 0.991 g/100 g (30.5 °C)
 • 2.38 g/100 g (49.4 °C)
 • 4.4 g/100 g (64.2 °C)[3][5]
Растворливост во хлороформ
 • 2.22 g/100 mL (25 °C)[5]
 • 2.31 g/100 mL (30.5 °C)[3]
Растворливост во метанол
 • 40.67 g/100 g (−3 °C)
 • 62.48 g/100 g (21 °C)[3]
Растворливост во olive oil 2.43 g/100 g (23 °C)[3]
Растворливост во ацетон 39.6 g/100 g (23 °C)[3]
log P 2.26
Парен притисок 10.93 mPa[4]
Киселост (pKa)
 1. 2.97 (25 °C)[6]
 2. 13.82 (20 °C)[3]
UV-vismax) 210 nm, 234 nm, 303 nm (4 mg/dL во етанол)[4]
−72.23·10−6 cm3/mol
Показател на прекршување (nD) 1.565 (20 °C)[2]
Диполен момент 2.65 D
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
−589.9 kJ/mol
Ст. енталпија на
согорување
ΔcHo298
3.025 MJ/mol[7]
Pharmacology
ATC код A01AD05
B01AC06 D01AE12 N02BA01 S01BC08
Опасност
Безбедност при работа:
Опасност по очите
Тешка иритација
Опасност по кожата
Блага иритација
GHS-ознаки:[8]
Пиктограми
GHS05: Разјадливо GHS07: Извичник
Сигнални зборови
Опасност
Изјави за опасност
H302, H318
Изјави за претпазливост
P280, P305+P351+P338
NFPA 704
2
1
0
Температура на запалување {{{value}}}
540 °C (1,004 °F; 813 K)[4]
Смртоносна доза или концентрација:
480 mg/kg (глушец, орално)
Безбедносен лист MSDS
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Салицилна киселина е органско соединение со формула HOC6H4COOH. Безбојна цврста супстанца со горчлив вкус, таа е пркурсор и метаболит на аспиринот (ацетилсалицилна киселина). Таа е растителен хормон[9] и е наведен во Инвентар на хемиски супстанци на ЕПА за контрола на токсични супстанции (TSCA) како експериментален тератоген.[10] Името е од латинскиот salix за врба. Таа е состојка во некои производи против акни. Солите и естерите на салицилната киселина се познати како салицилати.

Употреба[уреди | уреди извор]

Лек[уреди | уреди извор]

Памучни влошки натопени со салицилна киселина може да се користат за хемиска ексфолијација на кожата.

Салицилна киселина како лек најчесто се користи за отстранување на надворешниот слој на кожата. Како таков, се користи за лекување на брадавици, псоријаза, акни вулгарис, рингворм, првут и ихтиоза.[11][12][13][14]

Слично на другите хидрокси киселини, салицилната киселина е состојка во многу производи за нега на кожата за третман на себороичен дерматитис, акни, псоријаза, калуси, пченка, кератоза пиларис, акантоза нигриканс, ихтиоза и брадавици.[15]

Употреба во производството[уреди | уреди извор]

Салицилна киселина се користи како конзерванс за храна, бактерицид и антисептик.[16][17]

Салицилна киселина се користи во производството на други фармацевтски производи, вклучувајќи 4-аминосалицилна киселина, сандулпирид и ландетимид (преку салетамид).[18]

Салицилната киселина долго време била клучен почетен материјал за правење ацетилсалицилна киселина (аспирин).[9] Аспиринот (ацетилсалицилна киселина или ASA) се подготвува со естерификација на фенолната хидроксилна група на салицилна киселина со ацетил групата со оцетен анхидрид или ацетил хлорид.[19] ASA е стандардот со кој се споредуваат сите други нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ). Во ветеринарната медицина, оваа група на лекови главно се користи за третман на воспалителни мускулно-скелетни нарушувања.[20]

Бизмут субсалицилат, сол на бизмут и салицилна киселина, е активна состојка во помагалата за олеснување на желудникот како што е Пепто-Бизмол, е главната состојка на Каопектатот и „покажува антиинфламаторно дејство (поради салицилната киселина) и исто така делува како антациден и благ антибиотик“..[21]

Други деривати вклучуваат метил салицилат кој се користи како облога за смирување на болки во зглобовите и мускулите и холин салицилат што се користи локално за ублажување на болката од чиреви во устата.[22][23] Аминосалицилната киселина се користи за индуцирање на ремисија кај улцеративен колитис и се користи како антитуберкуларен агенс често администриран во асоцијација со изонијазид.[24]

Натриум салицилат е корисен фосфор во вакуум ултравиолетовиот спектрален опсег, со речиси рамна квантна ефикасност за бранови должини помеѓу 10 и 100 nm.[25] Флуоресцира во сино подрачје на 420 nm. Лесно се подготвува на чиста површина со прскање заситен раствор на сол во метанол проследено со испарување.[се бара извор]

Механизам на дејство[уреди | уреди извор]

Салицилната киселина ја модулира ензимската активност на COX-1 за да го намали формирањето на проинфламаторни простагландини. Салицилатот може конкурентно да го инхибира формирањето на простагландини. Антиревматските (нестероидни антиинфламаторни) дејства на салицилат се резултат на неговите аналгетски и антиинфламаторни механизми.

Салицилната киселина, кога се нанесува на површината на кожата, делува така што предизвикува полесно отпуштање на клетките на епидермисот, спречувајќи затнување на порите и дозволувајќи простор за раст на нови клетки. Салицилна киселина ја инхибира оксидацијата на уридин-5-дифосфоглукоза (UDPG) конкурентно со никотинамид аденин динуклеотид и неконкурентно со UDPG. Исто така, конкурентно го инхибира трансферот на гликуронилната група на уридин-5-фосфогликуронска киселина до фенолниот акцептор.

Ретардирачкото дејство на салицилатите во заздравувањето на раните веројатно се должи главно на неговото инхибиторно дејство врз синтезата на мукополисахаридите.[6]

Безбедност[уреди | уреди извор]

Ако високи концентрации на салицилна маст се нанесуваат на голем процент од површината на телото, високите нивоа на салицилна киселина може да навлезат во крвта, што бара хемодијализа за да се избегнат понатамошни компликации.[26]

Производство и хемиски реакции[уреди | уреди извор]

Биосинтеза[уреди | уреди извор]

Салицилната киселина се биосинтетизира од аминокиселината фенилаланин. Кај Arabidopsis thaliana, може да се синтетизира преку патека независна од фенилаланин.

Индустриска синтеза[уреди | уреди извор]

Натриум салицилат комерцијално се подготвува со третирање на натриум фенолат (натриумова сол на фенол) со јаглерод диоксид при висок притисок (100 atm) и висока температура (115 °C) - метод познат како реакција на Колбе-Шмит. Закиселувањето на производот со сулфурна киселина дава салицилна киселина:

Може да се подготви и со хидролиза на аспирин (ацетилсалицилна киселина)[27] или метил салицилат (масло од зимзелени растенија) со силна киселина или база.

Реакции[уреди | уреди извор]

По загревањето, салицилната киселина се претвора во фенил салицилат:[9][28]

2 HOC6H4CO2H → C6H5O2C6H4OH + CO2 + H2O

Понатамошното загревање дава ксантон.[9]

Салицилната киселина како нејзина конјугирана база е хелатен агенс, со афинитет за железо(III).[29]

Салицилна киселина полека се разградува до фенол и јаглерод диоксид на 200–230 °C:[30]

C6H4OH(CO2H) → C6H5OH + CO2

Историја[уреди | уреди извор]

White willow (Salix alba) is a natural source of salicylic acid.

Врбата долго време се користела за медицински цели. Диоскорид, чии списи биле многу влијателни повеќе од 1.500 години,[31] ја користел „Итеа“ (која веројатно била вид на врба) како третман за „болни интестинални опструкции“, контрола на раѓањето, за „оние кои плукаат крв“, за отстранување на калуси и брадавици и како надворешна „топла облога за гихт“. Вилијам Тарнер, во 1597 година, го повтори ова, велејќи дека кората од врба, да се изгори до пепел и да се потопи во оцет, има способност да ги одзема брадавиците и други слични израстоци во стапалата и прстите.[32] Некои од овие лекови може да го опишат дејството на салицилна киселина, која може да се изведе од салицинот присутен во врбата. Меѓутоа, модерен мит е дека Хипократ користел врба како средство против болки.[33]

Хипократ, Гален, Плиниј Постариот и други знаеле дека лушпата што содржи салицилат може да ја ублажи болката и да ја намали треската.[34][35]

Се користел во Европа и Кина за лекување на овие состојби.[36] Овој лек се споменува во текстови од Стариот Египет, Сумер и Асирија.[37]

Чироки и другите Индијанци користат инфузија од кора за треска и други медицински цели.[38] Во 2014 година, археолозите идентификуваа траги од салицилна киселина на фрагменти од керамика од седмиот век пронајдени во источно-централно Колорадо.[39]

Пречесниот Едвард Стоун, викар од Чипинг Нортон, Оксфордшир, Англија, известил во 1763 година дека кората на врбата била ефикасна во намалувањето на треската.[40]

Екстракт од кора од врба, наречен салицин, по латинското име за белата врба (Salix alba), бил изолиран и именуван од германскиот хемичар Јохан Андреас Бухнер во 1828 година.[41] Поголема количина од супстанцијата била изолирана во 1829 година од Анри Леру, француски фармацевт.[42] Рафаеле Пирија, италијански хемичар, успеал да ја претвори супстанцијата во шеќер и втора компонента, која при оксидација станува салицилна киселина.[43][44] Салицилна киселина, исто така, била изолирана од билката ливадска слатка (Filipendula ulmaria, порано класифицирана како Spiraea ulmaria) од германски истражувачи во 1839 година.[45] Нивниот екстракт предизвика дигестивни проблеми како што се иритација на желудникот, крварење, дијареа, па дури и смрт кога се консумира во високи дози.

Во 1874 година, шкотскиот лекар Томас МекЛаган експериментирал со салицин како третман за акутен ревматизам, со значителен успех, како што објавил во Лансет во 1876 година.[46] Во меѓувреме, германските научници пробаа со натриум салицилат со помал успех и потешки несакани ефекти.[47][48]

Во 1979 година, беше откриено дека салицилатите се вклучени во индуцираната одбрана на тутунот од мозаичниот вирусот на тутунот.[49] Во 1987 година, салицилната киселина беше идентификувана како долго бараниот сигнал што предизвикува термогени растенија, како што е вуду крин, Sauromatum guttatum, да произведуваат топлина.[50]

Извори во исхрана[уреди | уреди извор]

Салицилната киселина се јавува во растенијата како слободна салицилна киселина, но и во форма на нејзините карбоксилирани естри и фенолни гликозиди. Неколку студии сугерираат дека луѓето ја метаболизираат салицилната киселина во мерливи количини од овие растенија.[51] Пијалоците и храната со високо ниво на салицилати вклучуваат пиво, кафе, чај, бројни овошја и зеленчук, сладок компир, јаткасти плодови и маслиново масло.[52] Месото, живината, рибата, јајцата, млечните производи, шеќерот, лебот и житарките имаат ниска содржина на салицилати.[52][53]

Некои луѓе со чувствителност на диететски салицилати може да имаат симптоми на алергиска реакција, како што се бронхијална астма, ринитис, гастроинтестинални нарушувања или дијареа, па можеби ќе треба да прифатат диета со ниска салицилати.[52]

Растителен хормон[уреди | уреди извор]

Салицилната киселина е фенолен фитохормон и се наоѓа во растенијата со улоги во растот и развојот на растенијата, фотосинтезата, транспирацијата и навлегувањето и транспортот на јоните.[54] Салицилна киселина е вклучена во ендогеното сигнализирање, посредувајќи ја одбраната на растенијата од патогени.[55] Тој игра улога во отпорноста на патогени (т.е. системски стекнат отпор) со поттикнување на производството на белковини поврзани со патогенезата и други одбранбени метаболити.[56] Одбранбената сигнална улога на SA е најјасно демонстрирана со експерименти кои ја елиминираат: Delaney et al. 1994, Гафни и сор. 1993, Лотон и сор. 1995, и Vernooij et al. 1994 секој користел Nicotiana tabacum или Arabidopsis изразувајќи nahG, за салицилат хидроксилаза. Инокулацијата на патогенот не ги произведе вообичаено високите нивоа на SA, SAR не беше произведен и ниту еден PR ген не беше експресиран во системските лисја. Навистина, испитаниците беа поподложни на вирулентни – па дури и нормално авирулентни – патогени.[54]

Егзогено, салицилната киселина може да го помогне развојот на растенијата преку зголемено `ртење на семето, цветање на пупките и зреење на плодовите, иако премногу висока концентрација на салицилна киселина може негативно да ги регулира овие развојни процеси.[57]

Испарливиот метил естер на салицилна киселина, метил салицилат, исто така може да се дифузира низ воздухот, олеснувајќи ја комуникацијата помеѓу растенијата.[58] Метил салицилат се зема од стомите на блиското растение, каде што може да предизвика имунолошки одговор откако ќе се претвори назад во салицилна киселина.[59]

Сингнална трансдукција[уреди | уреди извор]

Идентификувани се голем број на белковини кои комуницираат со СА кај растенијата, особено белковините што врзуваат салицилна киселина (SABPs) и гените NPR (Неекспресор на гени поврзани со патогенезата), кои се наводни рецептори.[60]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Front Matter“. Nomenclature of Organic Chemistry: IUPAC Recommendations and Preferred Names 2013 (Blue Book). Cambridge: The Royal Society of Chemistry. 2014. стр. 64. doi:10.1039/9781849733069-FP001. ISBN 978-0-85404-182-4.
 2. 2,0 2,1 2,2 Haynes, William M., уред. (2011). CRC Handbook of Chemistry and Physics (XCII. изд.). Boca Raton, FL: CRC Press. стр. 3.306. ISBN 1439855110.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 „Salicylic acid“. Архивирано од изворникот 2014-05-24. Посетено на 2014-05-23.
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 CID 338 from PubChem
 5. 5,0 5,1 5,2 Atherton Seidell; William F. Linke (1952). Solubilities of Inorganic and Organic Compounds: A Compilation of Solubility Data from the Periodical Literature. Supplement to the third edition containing data published during the years 1939-1949. Van Nostrand.
 6. 6,0 6,1 Предлошка:Cite DrugBank
 7. „Salicylic acid“. Архивирано од изворникот 2017-02-15. Посетено на 2014-08-17.
 8. Sigma-Aldrich Co., Salicylic acid.
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 Boullard O, Leblanc H, Besson B (2000). „Salicylic Acid“. Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. doi:10.1002/14356007.a23_477. ISBN 3527306730.
 10. Lewis Sr RJ (2008). Hazardous Chemicals Desk Reference. John Wiley & Sons. стр. 1217. ISBN 9780470334454.
 11. „Salicylic acid“. Drugs.com. Архивирано од изворникот 18 January 2017. Посетено на 15 January 2017.
 12. World Health Organization (2009). Stuart MC, Kouimtzi M, Hill SR (уред.). WHO Model Formulary 2008. World Health Organization. стр. 310. hdl:10665/44053. ISBN 9789241547659.
 13. „SALICYLIC ACID - National Library of Medicine HSDB Database“. toxnet.nlm.nih.gov. Архивирано од изворникот 2018-08-21. Посетено на 2018-08-21.
 14. salicylic acid 17 % Topical Liquid. Kaiser Permanente Drug Encyclopedia. Accessed 28 Sept 2011.
 15. Madan RK, Levitt J (April 2014). „A review of toxicity from topical salicylic acid preparations“. Journal of the American Academy of Dermatology. 70 (4): 788–792. doi:10.1016/j.jaad.2013.12.005. PMID 24472429.
 16. „Definition of Salicylic acid“. MedicineNet.com. Архивирано од изворникот 2011-12-09. Посетено на 2010-10-12.
 17. Greene SA (2013). Sittig's Handbook of Pesticides and Agricultural Chemicals. William Andrew. ISBN 9780815519034.
 18. „Medicines containing the active ingredient salicylic acid - (emc)“. www.medicines.org.uk. Посетено на 2022-10-23.
 19. Watson, David G (2011). Pharmaceutical chemistry. Edinburgh: Churchill Livingstone. стр. 273. ISBN 9780702048500. Посетено на 21 May 2022.
 20. „ACETYLSALICYLIC ACID, SODIUM ACETYLSALICYLATE, ACETYLSALICYLIC ACID DL-LYSINE AND CARBASALATE CALCIUM SUMMARY REPORT“ (PDF) (EMEA/MRL/695/99–FINAL). COMMITTEE FOR VETERINARY MEDICINAL PRODUCTS. The European Agency for the Evaluation of Medicinal Products Veterinary Medicines and Inspections. November 1999.
 21. „Bismuth subsalicylate“. PubChem. United States National Institutes of Health. Архивирано од изворникот 1 February 2014. Посетено на 24 January 2014.
 22. „Methyl salicylate“. pubchem.ncbi.nlm.nih.gov (англиски).
 23. Wróblewska, Katarzyna B.; Plewa, Szymon; Dereziński, Paweł; Muszalska-Kolos, Izabela (22 December 2019). „Choline Salicylate Analysis: Chemical Stability and Degradation Product Identification“. Molecules. 25 (1): 51. doi:10.3390/molecules25010051. PMC 6983192. PMID 31877863.
 24. „Aminosalicylic acid“. Drugbank Online.
 25. Samson, James (1976). Techniques of Vacuum Ultraviolet Spectroscopy. Wiley, .
 26. Péc J, Strmenová M, Palencárová E, Pullmann R, Funiaková S, Visnovský P, и др. (October 1992). „Salicylate intoxication after use of topical salicylic acid ointment by a patient with psoriasis“. Cutis. 50 (4): 307–309. PMID 1424799.
 27. „Hydrolysis of ASA to SA“. Архивирано од изворникот August 8, 2007. Посетено на July 31, 2007.
 28. Kuriakose G, Nagaraju N (2004). „Selective Synthesis of Phenyl Salicylate (Salol) by Esterification Reaction over Solid Acid Catalysts“. Journal of Molecular Catalysis A: Chemical. 223 (1–2): 155–159. doi:10.1016/j.molcata.2004.03.057.
 29. Jordan RB (1983). „Metal(III)-Salicylate Complexes: Protonated Species and Rate-Controlling Formation Steps“. Inorganic Chemistry. 22 (26): 4160–4161. doi:10.1021/ic00168a070.
 30. Kaeding WW (1 September 1964). „Oxidation of Aromatic Acids. IV. Decarboxylation of Salicylic Acids“. The Journal of Organic Chemistry. 29 (9): 2556–2559. doi:10.1021/jo01032a016.
 31. Dioscorides P. „De Materia Medica“ (PDF).
 32. Turner W. „The Herball, or Generall Historie of Plantes“. Посетено на 8 January 2022.
 33. Martyr P. „Hippocrates and willow bark? What you know about the history of aspirin is probably wrong“. Посетено на 9 January 2022.
 34. Norn S, Permin H, Kruse PR, Kruse E (2009). „From willow bark to acetylsalicylic acid“. Dansk Medicinhistorisk Årbog (дански). 37: 79–98. PMID 20509453. S2CID 10053542.
 35. Vane JR (2000). „The fight against rheumatism: from willow bark to COX-1 sparing drugs“. J Physiol Pharmacol. 51(4 Pt 1) (4 Pt 1): 573–86. PMID 11192932.
 36. „Willow bark“. University of Maryland Medical Center. University of Maryland. Архивирано од изворникот 24 December 2011. Посетено на 19 December 2011.
 37. Goldberg DR (Summer 2009). „Aspirin: Turn of the Century Miracle Drug“. Chemical Heritage Magazine. 27 (2): 26–30. Архивирано од изворникот 20 March 2018. Посетено на 24 March 2018.
 38. Hemel PB, Chiltoskey MU (1975). Cherokee Plants and Their Uses – A 400 Year History. Sylva, NC: Herald Publishing Co.; cited in Moerman D. „A Database of Foods, Drugs, Dyes and Fibers of Native American Peoples, Derived from Plants“. Архивирано од изворникот на 2007-12-06. A search of this database for "salix AND medicine" finds 63 entries.
 39. „1,300-Year-Old Pottery Found in Colorado Contains Ancient 'Natural Aspirin'. 12 August 2014. Архивирано од изворникот 2014-08-13. Посетено на 2014-08-13.
 40. Stone, Edmund (1763). „An Account of the Success of the Bark of the Willow in the Cure of Agues“. Philosophical Transactions of the Royal Society of London. 53: 195–200. doi:10.1098/rstl.1763.0033.
 41. Buchner, A. (1828). „Ueber das Rigatellische Fiebermittel und über eine in der Weidenrinde entdeckte alcaloidische Substanz“ [On Rigatelli's antipyretic [i.e., anti-fever drug] and on an alkaloid substance discovered in willow bark]. Repertorium für die Pharmacie. Bei J. L. Schrag. стр. 405–. Noch ist es mir aber nicht geglückt, den bittern Bestandtheil der Weide, den ich Salicin nennen will, ganz frei von allem Färbestoff darzustellen. Занемарен непознатиот параметар |trans-quote= (help)
 42. See:
 43. Piria (1838). „Sur de neuveaux produits extraits de la salicine“ [On new products extracted from salicine]. Comptes rendus. 6: 620–624. Архивирано од изворникот на 2017-07-27. Piria mentions "Hydrure de salicyle" (hydrogen salicylate, i.e., salicylic acid). Занемарен непознатиот параметар |quote-page= (help)
 44. Jeffreys, Diarmuid (2005). Aspirin: the remarkable story of a wonder drug. New York: Bloomsbury. стр. 38–40. ISBN 978-1-58234-600-7.
 45. Löwig, C.; Weidmann, S. (1839). „III. Untersuchungen mit dem destillierten Wasser der Blüthen von Spiraea Ulmaria“ [III. Investigations of the water distilled from the blossoms of Spiraea ulmaria]. Annalen der Physik und Chemie; Beiträge zur Organischen Chemie (Contributions to Organic Chemistry) (46): 57–83. Löwig and Weidman called salicylic acid Spiräasaure (spiraea acid)
 46. MacLagan TJ (28 October 1876). „The treatment of acute rheumatism by salicin“. The Lancet. 108 (2774): 383. doi:10.1016/S0140-6736(02)49509-8.
 47. MacLagan T (1900). „The treatment of acute rheumatism“. The Lancet. 155 (3998): 1904. doi:10.1016/S0140-6736(01)70583-1. S2CID 58103130.
 48. Buchanan WW, Kean WF (June 2002). „The Treatment of Acute Rheumatism by Salicin, by T.J. Maclagan — The Lancet, 1876“. The Journal of Rheumatology. 29 (6): 1321–1323. PMID 12064852.
 49. Raskin I (July 1992). „Salicylate, A New Plant Hormone“. Plant Physiology. 99 (3): 799–803. doi:10.1104/pp.99.3.799. PMC 1080546. PMID 16669002.
 50. Raskin I, Ehmann A, Melander WR, Meeuse BJ (September 1987). „Salicylic Acid: A Natural Inducer of Heat Production in Arum Lilies“. Science. 237 (4822): 1601–2. Bibcode:1987Sci...237.1601R. doi:10.1126/science.237.4822.1601. PMID 17834449. S2CID 3108513.
 51. Malakar S, Gibson PR, Barrett JS, Muir JG (1 April 2017). „Naturally occurring dietary salicylates: A closer look at common Australian foods“. Journal of Food Composition and Analysis. 57: 31–39. doi:10.1016/j.jfca.2016.12.008.
 52. 52,0 52,1 52,2 „Low salicylate diet“. Drugs.com. 19 February 2019. Архивирано од изворникот 16 December 2019. Посетено на 16 December 2019.
 53. Swain AR, Dutton SP, Truswell AS (August 1985). „Salicylates in foods“ (PDF). Journal of the American Dietetic Association. 85 (8): 950–960. doi:10.1016/S0002-8223(21)03743-3. PMID 4019987. S2CID 42796737. Архивирано (PDF) од изворникот 2019-04-05. Посетено на 2019-12-16.
 54. 54,0 54,1 Vlot AC, Dempsey DA, Klessig DF (2009). „Salicylic Acid, a multifaceted hormone to combat disease“. Annual Review of Phytopathology. 47: 177–206. doi:10.1146/annurev.phyto.050908.135202. PMID 19400653.
 55. Hayat, S.; Ahmad, A. (2007). Salicylic Acid – A Plant Hormone. Springer. ISBN 978-1-4020-5183-8. Занемарен непознатиот параметар |name-list-style= (help)
 56. Hooft Van Huijsduijnen RA, Alblas SW, De Rijk RH, Bol JF (1986). „Induction by Salicylic Acid of Pathogenesis-related Proteins or Resistance to Alfalfa Mosaic Virus Infection in Various Plant Species“. Journal of General Virology. 67 (10): 2135–2143. doi:10.1099/0022-1317-67-10-2135.
 57. Koo YM, Heo AY, Choi HW (February 2020). „Salicylic Acid as a Safe Plant Protector and Growth Regulator“. The Plant Pathology Journal. 36 (1): 1–10. doi:10.5423/PPJ.RW.12.2019.0295. PMC 7012573. PMID 32089657.
 58. Taiz L, Zeiger E (2002). Plant physiology (англиски). Sunderland, Mass: Sinauer Associates. стр. 306. ISBN 0-87893-823-0. OCLC 50002466. Архивирано од изворникот на 2014-03-05.
 59. Chamovitz D (2012). What A Plant Knows - A Field Guide to the Senses of your Garden - and Beyond. Oxford, England: Oneworld. ISBN 978-1-85168-910-1. OCLC 775030365.
 60. Kumar, D. 2014. Salicylic acid signaling in disease resistance. Plant Science 228:127–134.

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]