Хлороформ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хлороформ
Chloroform displayed.svg
Chloroform 3D.svg
Хлороформ во епрувета
Систематско име Trichloromethane
Назнаки
67-66-3 Yes check.svgОк
ChemSpider 5977 Yes check.svgОк
EC-број 200-663-8
Jmol-3D слики Слика
PubChem 6212
RTECS број FS9100000
UNII 7V31YC746X Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Безбојна течност
Густина 1.483 g/cм3
Точка на топење
Точка на вриење
0.8 g/100 ml (20 °C)
Индекс на прекршување (nD) 1.4459
Структура
Геометрија на молекулата Tetrahedral
Штетност
R-фрази R22, R38, R40, Предлошка:R48/20/22
S-фрази (застарено) S2, S36/37
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
2
0
 
Температура на запалување Незапалив
ДГИ 50 ppm (240 mg/м3) (OSHA)
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Хлороформорганско соединение со хемиска формула CHCl3.