Фенол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фенол
Phenol2.svg
Phenol-2D-skeletal.png
Phenol-3D-balls.png
Phenol-3D-vdW.png
Phenol 2 grams.jpg
Назнаки
108-95-2 Yes check.svgОк
ATC код C05BB05
D08AE03, N01BX03, R02AA19
ChEBI CHEBI:15882 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL14060 Yes check.svgОк
ChemSpider 971 Yes check.svgОк
DrugBank DB03255 Yes check.svgОк
3Д-модел (Jmol) Слика
KEGG D06536 Yes check.svgОк
PubChem 996
RTECS број SJ3325000
UNII 339NCG44TV Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед White Crystalline Solid
Густина 1.07 g/cm³
Точка на топење
Точка на вриење
8.3 g/100 ml (20 °C)
Киселост (pKa) 9.95
Диполен момент 1.7 D
Штетност
EU класификација Toxic (T)
Muta. Cat. 3
Corrosive (C)
NFPA 704
NFPA 704.svg
2
3
0
COR
Температура на запалување 79 °C
Слични супстанци
Слични супстанци Benzenethiol
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Фенолот е органско соединение со хемиска формула C6H5OH.