Водород пероксид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Водород пероксид
Structural formula of hydrogen peroxide
Ball-and-stick model of the hydrogen peroxide molecule
Назнаки
7722-84-1 Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:16240 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL71595 Yes check.svgОк
ChemSpider 763 Yes check.svgОк
EC-број 231-765-0
2448
Jmol-3D слики Слика
KEGG D00008 Yes check.svgОк
PubChem 784
RTECS број MX0900000 (>90% soln.)
MX0887000 (>30% soln.)
UNII BBX060AN9V Yes check.svgОк
UN број 2015 (>60% soln.)
2014 (20–60% soln.)
2984 (8–20% soln.)
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Very light blue color; colorless in solution
Густина 1.110 g/cm3 (20 °C, 30-percent)
1.450 g/cm3 (20 °C, pure)
Точка на топење
Точка на вриење
Miscible
Растворливост soluble in ether
Киселост (pKa) 11.62
Индекс на прекршување (nD) 1.34
Вискозитет 1.245 cP (20 °C)
Диполен момент 2.26 D
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
-4.007 kJ/g
Специфичен топлински капацитет, C 1.267 J/g K (gas)
2.619 J/g K (liquid)
Штетност
MSDS ICSC 0164 (>60% soln.)
EU индекс 008-003-00-9
EU класификација Oxidant (O)
Corrosive (C)
Harmful (Xn)
R-фрази R5, R8, Предлошка:R20/22, R35
S-фрази (застарено) (S1/2), Предлошка:S17, S26, Предлошка:S28, S36/37/39, S45
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
3
2
OX
Температура на запалување Non-flammable
LD50 1518 mg/kg
Слични супстанци
Слични супстанци Вода
Озон
Hydrazine
Hydrogen disulfide
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Водород пероксид (H2O2) е наједноставен претставник од групата на пероксиди. Тој е бистра течност, а како разблажен раствор е безбоен. Се користи како оксиданс.

Откривање[уреди | уреди извор]

Водород пероксидот првпат бил опишан во 1818 година од Луи Жак Тенар, кој го добил со третирање на бариум пероксид со азотна киселина.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Thénard, L. J. (1818). „Observations sur des nouvelles combinaisons entre l'oxigène et divers acides“. Annales de chimie et de physique, 2nd series. 8: 306–312.