Сребро нитрат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сребро нитрат
Skeletal formula of silver nitrate
Sample of silver nitrate
Назнаки
7761-88-8 Ок
ChEBI CHEBI:32130 Ок
ChEMBL ChEMBL177367 Ок
ChemSpider 22878 Ок
EC-број 231-853-9
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 24470
RTECS-бр. VW4725000
UNII 95IT3W8JZE Ок
ОН-бр. 1493
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед colorless solid
Мирис Odorless
Густина 4.35 g/cm3 (24 °C)
3.97 g/cm3 (210 °C)[1]
Точка на топење
Точка на вриење
122 g/100 mL (0 °C)
170 g/100 mL (10 °C)
256 g/100 mL (25 °C)
373 g/100 mL (40 °C)
912 g/100 mL (100 °C)[2]
Растворливост Soluble in acetone,[1] ammonia, ether, glycerol
Растворливост во оцетна киселина 0.776 g/kg (30 °C)
1.244 g/kg (40 °C)
5.503 g/kg (93 °C)[3]
Растворливост во ацетон 0.35 g/100 g (14 °C)
0.44 g/100 g (18 °C)[2]
Растворливост во бензен 0.22 g/kg (35 °C)
0.44 g/kg (40.5 °C)[2]
Растворливост во етанол 3.1 g/100 g (19 °C)[2]
Растворливост во етил ацетат 2.7 g/100 g (20 °C)[3]
log P 0.19
−45.7·10−6 cm3/mol
Показател на прекршување (nD) 1.744
Вискозност 3.77 cP (244 °C)
3.04 cP (275 °C)[3]
Структура
Кристална структура Orthorhombic, oP56[4]
P212121, No. 19[4]
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
−124.4 kJ/mol[1]
Стандардна моларна
ентропија
So298
140.9 J/mol·K[1]
Специфичен топлински капацитет, C 93.1 J/mol·K[1]
Pharmacology
ATC код D08AL01
Опасност
Безбедност при работа:
Главни опасности
Explosively reacts with ethanol. Toxic. Corrosive.
GHS-ознаки:
Пиктограми
GHS03: ОксидансGHS05: РазјадливоGHS06: ТоксичноGHS09: Опасност по животната средина[5]
Сигнални зборови
Опасност
Изјави за опасност
H272, H314, H410[5]
Изјави за претпазливост
P220, P273, P280, P305+P351+P338, P310, P501[5]
NFPA 704
Смртоносна доза или концентрација:
800 mg/kg (rabbit, oral)
20 mg/kg (dog, oral)[6]
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Сребро нитрат е неорганско соединение со хемиска формула AgNO3. Ове соединение е многукратен претходник на многу други соединенија на среброто, како оние кои се користат во фотографијата. Тој е далеку помалку чувствителен на светлина од халидите.

Откривање[уреди | уреди извор]

Алберт Велики, во 13 век, ја документирал способноста на азотната киселина да ги раздвои златото и среброто преку растворање на среброто. Тој забележал дека добиениот раствор на сребро нитрат ја поцрнува кожата.[7]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Lide, David R., уред. (2009). CRC Handbook of Chemistry and Physics (90. изд.). Boca Raton, Florida: CRC Press. ISBN 978-1-4200-9084-0.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Seidell, Atherton; Linke, William F. (1919). Solubilities of Inorganic and Organic Compounds (2. изд.). New York City: D. Van Nostrand Company. стр. 617–619.
  3. 3,0 3,1 3,2 Kiper, Ruslan Anatolievich. „silver nitrate“. Chemister.ru. Посетено на 2014-07-20.
  4. 4,0 4,1 4,2 Meyer, P.; Rimsky, A.; Chevalier, R. (1978). „Structure du nitrate d'argent à pression et température ordinaires. Example de cristal parfait“. Acta Crystallographica Section B. 34 (5): 1457–1462. doi:10.1107/S0567740878005907.
  5. 5,0 5,1 5,2 Sigma-Aldrich Co., Silver nitrate. Посетено на 2014-07-20.
  6. „Silver (metal dust and soluble compounds, as Ag)“. Immediately Dangerous to Life and Health. National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH).
  7. Szabadváry, Ferenc (1992). History of analytical chemistry. Taylor & Francis. стр. 17. ISBN 978-2-88124-569-5.