Бензалкониум хлорид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Бензалкониум хлорид
Benzalkonium chloride Structure V.1.svg
Назнаки
8001-54-5 Yes check.svgОк
ATC код D08AJ01
 D09AA11 (dressing), R02AA16
ChEBI CHEBI:3020 X mark.svgН
ChEMBL ChEMBL502109 X mark.svgН
ChemSpider  X mark.svgН
EC број 264-151-6
KEGG D00857 Yes check.svgОк
RTECS број BO3150000
UNII F5UM2KM3W7 Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед 100% is white or yellow powder; gelatinous lumps; Solutions BC50 (50%) & BC80 (80%) are colorless to pale yellow solutions
Густина 0.98 g/cm3
very soluble
Штетност
EU класификација C, N [1]
R-фрази Предлошка:R21/22, R34, R50 [1]
S-фрази (застарено) S2, S36/37/39, S45, S61 [1]
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
3
0
 
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Бензалкониум хлорид, исто така познат како алкилдиметилбензиламониум хлорид, се класа на катјонски сурфактанти. Тие се органски соли, наречени кватернерни амониумови соединенија. Бензалкониум хлоридот претставува смеса на алкилдиметилбензиламониум хлориди, кај кои алкил групата може да има различна должина.

Наводи[уреди | уреди извор]