Бакар(I) нитрат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бакар(I) нитрат
Назнаки
3251-29-4
ChemSpider 8329565
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 10154057
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Бакар(I) нитратнеорганско соединение со формула CuNO 3. Не се одликува со рендгенска кристалографија . Тоа е во фокусот на една публикација, која ги опишува неуспешните напори за изолирање на соединението. Друго непостоечко едноставно бакарно(I) соединение добиено од оксианјон е бакар перхлорат. Од друга страна, познат е кадросулфат.[1]

Деривати[уреди | уреди извор]

Нитратната сол на комплексот ацетонитрил, т.е. [Cu(MeCN)4]NO 3, се создава со реакција на сребро нитрат со суспензија на бакар метал во ацетонитрил.[2]

Cu + AgNO 3 + 4 CH 3 CN → [Cu(CH 3 CN) 4] NO 3 + Ag

Терциерните фосфински комплекси од типот [Cu(P(C6H5)3)3]NO3 се подготвуваат со редукција на бакар(II) нитрат со фосфинот.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Berthold, H. J.; Born, J.; Wartchow, R. (1988). „The crystal structure of copper(I)sulfate Cu2SO4 – The first structure of a simple cuprous oxo-salt“. Z. Kristallogr. Cryst. Mater. 183: 309–318. doi:10.1524/zkri.1988.183.14.309.
  2. Howard Houlston Morgan (1923). „Preparation and stability of cuprous nitrate and other cuprous salts in presence of nitriles“. Journal of the Chemical Society, Transactions. 123: 2901–2907. doi:10.1039/CT9232302901.
  3. Gysling, Henry J. (1979). „Coordination Complexes of Copper(I) Nitrate“. Inorganic Syntheses. 19: 92–97. doi:10.1002/9780470132500.ch19.