Етил ацетат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ethyl acetate
Ethyl acetate
Ethyl acetate
Ethyl acetate
Ethyl acetate
Систематско име Ethyl ethanoate
Назнаки
141-78-6
3Д-модел (Jmol) Слика
RTECS-бр. AH5425000
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед colorless liquid
Густина 0.897 g/cm³, liquid
Точка на топење
Точка на вриење
8.3 g/100 mL (20 °C)
Растворливост во ethanol,
acetone, diethyl ether,
benzene
Miscible
Показател на прекршување (nD) 1.3720
Вискозност 0.426 cP at 25 °C
Структура
Диполен момент 1.78 D
Опасност
Безбедност при работа:
Главни опасности
Flammable (F),
Irritant (Xi)
NFPA 704
1
4
Температура на запалување {{{value}}}
Смртоносна доза или концентрација:
11.3 g/kg, rat
Слични супстанци
Слични carboxylate esters Methyl acetate,
Propyl acetate,
Butyl acetate
Слични супстанци Acetic acid,
ethanol
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Етил ацетат е органско соединение.

Наводи[уреди | уреди извор]