Сребро цијанид

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сребро цијанид е хемиско соединение со формулата AgCN. Тоа е бела цврста материја која се таложи при обработката на растворите што содржат Ag+ со цијанид, што се користи во некои шеми за враќање на среброто од растворот. Сребро цијанидот се користи во позлатување.

Структура[уреди | уреди извор]

Структурата на сребро цијанидот се состои од -[Ag-CN]- синџири во кои линеарните двокоординатни Ag+ јони се премостуваат со јони на цијанид,[1] типични за сребро(I) и други d10 јони. Ова е истиот начин на врзување како што се гледа во попознатиот случај на пруско сино . Овие синџири потоа се пакуваат хексагонално со соседните синџири поместени за +/- 1/3 од параметарот на решетката c . Ова е иста како структурата усвоена од високотемпературниот полиморф на бакар(I) цијанид . Должините на врската сребро со јаглерод и сребро со азот во AgCN се ~ 2,09 Å [2] и цијанидните групи покажуваат нарушување од глава до опашка.[3]

Реакции[уреди | уреди извор]

AgCN се таложи со додавање на натриум цијанид во раствор кој содржи Ag+. При додавање на дополнително цијанид, талогот се раствора за да формира линеарни [Ag(CN) 2 ] - (aq) и [Ag(CN) 3 ] 2- (aq). Сребро цијанидот е исто така растворлив во раствори кои содржат други лиганди како што се амонијак или терциерни фосфини .

Сребрените цијаниди формираат структурно сложени материјали при реакција со други анјони.[4] Некои сребрени цијаниди се луминисцентни.[5]

Користи[уреди | уреди извор]

„Цијанидација“ е широко користен во изолацијата на среброто од неговите руди. Делумното прочистување на соединенијата на среброто обично се врши со флотација на пена. Сребрениот јон потоа се одвојува од обезмастената пена со цијанид, при што се добива раствор од [Ag(CN)2]-. Сребрениот метал потоа може да се обложи со електролиза на таквите раствори.[6]

И AgCN и KAg(CN)<sub id="mwQQ">2</sub> се користат во раствори за позлата од најмалку 1840 година кога браќата Елкингтон го патентирале нивниот рецепт за раствор за позлата. Типичен, традиционален раствор за позлата би содржи 15-40 g·L −1 KAg(CN)2, 12-120 g·L −1 KCN и 15 g·L −1 K2CO3 .[7]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Bowmaker, Graham A.; Kennedy, Brendan J.; Reid, Jason C. (1998). „Crystal Structures of AuCN and AgCN and Vibrational Spectroscopic Studies of AuCN, AgCN, and CuCN“. Inorg. Chem. 37 (16): 3968–3974. doi:10.1021/ic9714697. PMID 11670511.
  2. Hibble, S. J.; Cheyne, S. M.; Hannon, A. C.; Eversfield, S. G. (2002). „Beyond Bragg scattering: the structure of AgCN determined from total neutron diffraction“. Inorganic Chemistry. 41 (5): 1042–1044. doi:10.1021/ic015610u. PMID 11874335.
  3. Bryce, David L.; Wasylishen, Roderick E. (2002). „Insight into the Structure of Silver Cyanide from 13C and 15N Solid-State NMR Spectroscopy“. Inorganic Chemistry (англиски). 41 (16): 4131–4138. doi:10.1021/ic0201553. ISSN 0020-1669. PMID 12160400.
  4. Urban, Victoria; Pretsch, Thorsten; Hartl, Hans (2005-04-29). „From AgCN Chains to a Fivefold Helix and a Fishnet-Shaped Framework Structure“. Angewandte Chemie International Edition (англиски). 44 (18): 2794–2797. doi:10.1002/anie.200462793. ISSN 1433-7851. PMID 15830404.
  5. Omary, Mohammad A.; Webb, Thomas R.; Assefa, Zerihun; Shankle, George E.; Patterson, Howard H. (1998). „Crystal Structure, Electronic Structure, and Temperature-Dependent Raman Spectra of Tl[Ag(CN)2]: Evidence for Ligand-Unsupported Argentophilic Interactions“. Inorganic Chemistry (англиски). 37 (6): 1380–1386. doi:10.1021/ic970694l. ISSN 0020-1669. PMID 11670349.
  6. Etris, S. F. (2010). „Silver and Silver Alloys“. Kirk-Othmer Encyclopedia of Chemical Technology. doi:10.1002/0471238961.1909122205201809.a01.pub3. ISBN 978-0471238966.
  7. Blair, Alan (2000). „Silver plating“. Metal Finishing (англиски). 98 (1): 298–303. doi:10.1016/S0026-0576(00)80339-6.