Прејди на содржината

Сребро хлорид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сребро хлорид
Назнаки
7783-90-6 Ок
ChEBI CHEBI:30341 Ок
ChemSpider 22967 Ок
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 24561
RTECS-бр. VW3563000
UNII MWB0804EO7 Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед White Solid
Густина 5.56 g cm−3
Точка на топење
Точка на вриење
520 μg/100 g at 50 °C
Производ на растворливост, Ksp 1.77×10−10[1]
Растворливост растворлив во NH3, конц. HCl, конц. H2SO4, алкален цијанид, (NH4)2CO3, KBr, Na2S2O3;

нерастворлив во етанол, раѕредени киселини.

−49.0·10−6 cm3/mol
Показател на прекршување (nD) 2.071
Структура
Кристална структура halite
Термохемија
Ст. енталпија на
образување
ΔfHo298
−127 kJ·mol−1[2]
Стандардна моларна
ентропија
So298
96 J·mol−1·K−1[2]
Опасност
NFPA 704
2
0
0
Безбедносен лист Fischer Scientific, Salt Lake Metals
Слични супстанци
Други анјони сребро(I) флуорид, сребро бромид, сребро јодид
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Сребро хлорид — хемиско соединение со хемиска формула AgCl. Оваа бела кристална цврста супстанца е добро позната по својата ниска растворливост во вода (ова однесување потсетува на хлоридите на Tl+ и Pb2+). По осветлување или загревање, AgCl се претвора во сребро (и хлор), што е сигнализирано со сиво во црно или виолетова боја на некои примероци. AgCl природно се јавува како минерал хлораргирит.

Подготовка

[уреди | уреди извор]

Сребрo хлорид е невообичаен по тоа што, за разлика од повеќето хлоридни соли, има многу ниска растворливост. Лесно се синтетизира: комбинирање на воден раствор на сребро нитрат (кој е растворлив) со растворлива хлоридна сол, како натриум хлорид или кобалт(II) хлорид. Сребрениот хлорид што се формира веднаш таложи.

Структура и реакции

[уреди | уреди извор]
Кристали од сребро хлорид
Пирамидални кристали на AgCl

Солта ја следи структурата на NaCl, во која секој Ag+ јонот е опкружен со октаедар од шест хлоридни лиганди. AgF, и AgBr, кристализираат слично.[3] Сепак, кристалографијата зависи од состојбата на кристализација, првенствено од концентрацијата на слободните сребрени јони, како што е прикажано на левите слики (сивкаста нијанса и металниот сјај се должат на редуцирано сребро). AgCl се раствора во раствори кои содржат лиганди како што се хлорид, цијанид, трифенилфосфин, тиосулфат, тиоцијанат и амонијак. Сребрениот хлорид реагира со овие лиганди според следните илустративни равенки:

Сребро хлорид не реагира со азотна киселина. Повеќето комплекси добиени од AgCl се дво-, три- и во ретки случаи четири-координатни, усвојувајќи линеарни, тригонални рамнини и тетраедарски геометрии на координација, соодветно.

2 реакции се особено важни во квалитативната анализа на AgCl во лабораториите бидејќи AgCl има бела боја, која се менува во (сребрo арсенит) која има жолта боја или (сребрo арсенат) која има црвено-кафеава боја.

Сребро хлоридот се распаѓа со текот на времето со изложување на УВ светлина

Во една од најпознатите реакции во хемијата, додавањето на безбоен воден сребрен нитрат во подеднакво безбоен раствор на натриум хлорид произведува непроѕирен бел талог од AgCl:[4]

Оваа конверзија е вообичаен тест за присуство на хлорид во растворот. Поради својата упадливост лесно се користи при титрација, што го дава типичниот случај на аргентометрија.

Производот на растворливост, Ksp, за AgCl во вода е 1.77 x 10−10 на собна температура, што покажува дека само 1.9 mg AgCl ќе се раствори на литар вода. Содржината на хлорид во воден раствор може да се одреди квантитативно со мерење на таложениот AgCl, кој е нехигроскопски, бидејќи AgCl е еден од ретките хлориди на преодни метали што е нереактивен кон вода. Интерферентни јони за овој тест се бромид и јодид, како и различни лиганди. За AgBr и AgI, вредностите на Ksp се 5.2 x 10−13 и 8.3 x 10−17, соодветно. Сребро бромид (малку жолтеникаво бел) и сребро јодид (светло жолт) се исто така значително пофоточувствителни од AgCl.

AgCl брзо се затемнува при изложување на светлина со распаѓање до елементарен хлор и метално сребро. Оваа реакција се користи во фотографијата и филмот.

Употреба

[уреди | уреди извор]
 • Сребро хлоридната електрода е вообичаена референтна електрода во електрохемијата.
 • Ниската растворливост на сребро хлорид го прави корисен додаток на грнчарските глазури за производство на „Inglaze lustre“.
 • Сребро хлорид се користи како противотров при труење со жива, помагајќи во елиминација на живата.
 • Сребрен хлорид се користи:
  • за да се направи фотографска хартија бидејќи реагира со фотоните за да формира латентна слика и преку фоторедукција
  • во фотохромни леќи, повторно искористувајќи ја предноста од неговата реверзибилна конверзија во Ag метал
  • во завои и производи за заздравување на рани
  • за да се создадат жолти, килибарни и кафеави нијанси во производството на витраж
  • како инфрацрвена трансмисивна оптичка компонента бидејќи може топло да се пресира во облик на прозорци и леќи[[5]
  • како антимикробно средство:
   • во некои лични дезодоранси
   • за долгорочно зачувување на водата за пиење во резервоари за вода

Поврзано

[уреди | уреди извор]
 1. John Rumble (June 18, 2018). CRC Handbook of Chemistry and Physics (English) (99. изд.). CRC Press. стр. 5–189. ISBN 978-1138561632.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 2. 2,0 2,1 Zumdahl, Steven S. (2009). Chemical Principles 6th Ed. Houghton Mifflin Company. стр. A23. ISBN 978-0-618-94690-7.
 3. Wells, A.F. (1984) Structural Inorganic Chemistry, Oxford: Clarendon Press. ISBN 0-19-855370-6.
 4. More info on Chlorine test Архивирано на 3 декември 2007 г.
 5. „Silver Chloride (AgCl) Optical Material“. www.crystran.co.uk. Архивирано од изворникот September 5, 2012. Посетено на 2019-12-04.