Жива(I) хлорид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Жива(I) хлорид
Mercury Chloride.jpg
Calomel-2D.png
Calomel-xtal-3D-vdW.png
Назнаки
10112-91-1 Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:33050 Yes check.svgОк
ChemSpider 16740467 Yes check.svgОк
EC-број 233-307-5
25976
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 24956
RTECS-бр. OV8750000
UNII J2D46N657D X mark.svgН
ОН-бр. 3077
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Бело-цврсто
Густина 7.150 g/cm3
Точка на топење
0.2 mg/100 mL
Производ на растворливост, Ksp 1.43×10−18[1]
Растворливост нерастворлив во етанол, етер
−26.0·10−6 cm3/mol
Показател на прекршување (nD) 1.973
Структура
Кристална структура тетрагонална
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
−265 kJ·mol−1[2]
Стандардна моларна
ентропија
So298
196 J·mol−1·K−1[2]
Опасност
GHS-ознаки:
Пиктограми
GHS07: ИзвичникGHS09: Опасност по животната средина
Сигнални зборови
Предупредување
Изјави за опасност
H302, H315, H319, H335, H410
Изјави за претпазливост
P261, P264, P270, P271, P273, P280, P301+P312, P302+P352, P304+P340, P305+P351+P338, P312, P321, P330, P332+P313, P337+P313, P362, P391, P403+P233, P405, P501
NFPA 704
3
0
0
Температура на запалување {{{value}}}
Смртоносна доза или концентрација:
210 mg/kg (стаорец, орално)[3]
Безбедносен лист ICSC 0984
Слични супстанци
Други анјони Жива(I) флуорид
Жива(I) бромид
Жива(I) јодид
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Жива (I) хлоридхемиско соединение со формула Hg2Cl2. Исто така познат како минерал каломел (редок минерал) или жива хлорид, оваа густа бела или жолтеникаво-бела цврстина без мирис е главен пример на соединение на жива (I). Тоа е компонента на референтните електроди во електрохемијата.[4]

Историја[уреди | уреди извор]

Се смета дека името каломел доаѓа од грчкиот καλός „убав“ и μέλας „црн“; или καλός и μέλι „мед“ од неговиот сладок вкус. „Црното“ име (некако изненадувачки за бело соединение) веројатно се должи на неговата карактеристична реакција на диспропорционалност со амонијак, што дава спектакуларна црна боја поради фино дисперзираната формирана метална жива.

Каломелот се земал внатрешно и се користел како лаксатив, на пример за лекување на Џорџ III во 1801 година, и средство за дезинфекција, како и за лекување на сифилис, до почетокот на 20 век. До скоро неодамна,  исто така се користел како градинарски фунгицид, особено како натопување на коренот за да помогне во спречувањето на појавата на болести кај културите од фамилијата Brassicaceae.[5]

Живата станала популарен лек за различни физички и ментални заболувања за време на ерата на „херојската медицина“. Лекарите во Америка го препишувале во текот на 18 век, а и за време на револуцијата, за да ги натераат пациентите да регургитираат и да го ослободат своето тело од „нечистотии“. Бенџамин Раш бил познат поборник за жива во медицината и користел каломел за лекување на заболени од жолта треска за време на нејзиното избувнување во Филаделфија во 1793 година. Каломелот им се давал на пациентите како лаксатив или катарзик додека не почнале да лачат плунка и често се давал на пациентите во толку големи количини што им паѓала косата и забите.[6]

Жолтата треска се лекувала и со каломел.[7]

Луис и Кларк донеле каломел во својата експедиција. Истражувачите ја користеле истата жива, пронајдена длабоко во јами.[8]

Својства[уреди | уреди извор]

Живата е единствена меѓу металите од групата 12 поради неговата способност да ја формира врската М–М толку лесно. Hg2Cl2 е линеарна молекула. Минералот каломел кристализира во тетрагоналниот систем, со просторна група I4/m 2/m 2/m. Единечната клетка на кристалната структура е прикажана подолу:

Ball-and-stick model of calomel's unit cell Ball-and-stick model of the distorted octahedral coordination of mercury in calomel</img>
нарушена октаедрална координација на Hg

Должината на врската Hg-Hg од 253 pm (Hg-Hg во металот е 300 pm) и должината на врската Hg-Cl во линеарната единица Hg 2 Cl 2 е 243 pm.[9] Целокупната координација на секој атом на Hg е октаедрална бидејќи, покрај двата најблиски соседи, има уште четири атоми на Cl во 321 пм. Постојат подолги поликации на жива.

Подготовка и реакции[уреди | уреди извор]

Жива хлорид се формира со реакција на елементарна жива и жива хлорид:

Hg + HgCl 2 → Hg 2 Cl 2

Може да се подготви преку реакција на метатеза која вклучува воден жива(I) нитрат користејќи различни извори на хлорид вклучувајќи NaCl или HCl.

2 HCl + Hg 2 (NO 3 ) 2 → Hg 2 Cl 2 + 2 HNO 3

Амонијакот предизвикува непропорционален Hg 2 Cl 2:

Hg 2 Cl 2 + 2 NH 3 → Hg + Hg (NH 2 )Cl + NH 4 Cl

Каломелна електрода[уреди | уреди извор]

Жива хлорид се користи интензивно во електрохемијата, искористувајќи ја леснотијата на неговите реакции на оксидација и редукција. Каломелната електрода е референтна електрода, особено во постарите публикации. Во текот на изминатите 50 години, таа била заменета со електродата сребро/сребрен хлорид (Ag/AgCl). Иако живините електроди се широко напуштени поради опасната природа на живата, многу хемичари веруваат дека тие се уште се попрецизни и не се опасни се додека се ракуваат правилно. Разликите во експерименталните потенцијали малку се разликуваат од вредностите на литературата. Другите електроди може да варираат од 70 до 100 миливолти.

Фотохемија[уреди | уреди извор]

Живиот хлорид се распаѓа на жива(II) хлорид и елементарна жива при изложување на УВ светлина.

Hg 2 Cl 2 → HgCl 2 + Hg

Формирањето на Hg може да се користи за пресметување на бројот на фотони во светлосниот зрак, со техника на актинометрија.

Со употреба на светлосна реакција во присуство на жива(II) хлорид и амониум оксалат, се произведува жива(I) хлорид, амониум хлорид и јаглерод диоксид .

2 HgCl 2 + (NH 4 ) 2 C 2 O 4 Light Hg 2 Cl 2 (s) + 2 NH+
4
][Cl ] + 2 CO 2

Оваа [10] реакција била откриена од страна на Џ.М.Едер во 1880 година и повторно истражувана во 1929 година[11].

Поврзани соединенија на жива(I)[уреди | уреди извор]

Бромидот на живата (I), Hg2Br2, е светло жолт, додека жива (I) јодид, Hg 2 I 2, има зеленкаста боја. И двете се слабо растворливи. Жива (I) флуорид е нестабилен во отсуство на силна киселина.

Безбедносни размислувања[уреди | уреди извор]

Живиот хлорид е токсичен, иако поради неговата ниска растворливост во вода, генерално е помалку опасен од неговиот пандан на живин хлорид. Се користел во медицината како диуретик и пургатив (лаксатив) во Соединетите Американски Држави од доцните 1700-ти до 1860-тите. Каломелот исто така бил честа состојка во прашокот за никнување на забите во Британија до 1954 година, предизвикувајќи широко распространето труење со жива во форма на розова болест, која во тоа време имал стапка на смртност од 1 на 10.[12] Овие медицински употреби подоцна биле прекинати кога била откриена токсичноста на соединението.

Исто така, имало употреба во козметиката како сапуни и креми за осветлување на кожата, но овие препарати сега се нелегални за производство или увоз во многу земји, вклучувајќи ги САД, Канада, Јапонија и Европската Унија.[13] Студијата на работници вклучени во производството на овие препарати покажала дека натриумовата сол на 2,3-димеркапто-1-пропансулфонска киселина (DMPS) е ефикасна во намалувањето на товарот на живата во телото и во намалувањето на концентрацијата на жива во урината на нормални нивоа.[14]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. John Rumble (June 18, 2018). CRC Handbook of Chemistry and Physics (English) (99. изд.). CRC Press. стр. 5–188. ISBN 978-1138561632.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 2. 2,0 2,1 Zumdahl, Steven S. (2009). Chemical Principles 6th Ed. Houghton Mifflin Company. стр. A22. ISBN 978-0-618-94690-7.
 3. „Mercury compounds [except (organo) alkyls] (as Hg)“. Immediately Dangerous to Life and Health. National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH).
 4. Skoog, Douglas A.; Holler, F. James; Nieman, Timothy A. (1998). Principles of Instrumental Analysis (5. изд.). Saunders College Pub. стр. 253–271. ISBN 978-0-03-002078-0.
 5. Buczacki, S., Pests, Diseases and Disorders of Garden Plants, Collins, 1998, pp 449-50. ISBN 0-00-220063-5
 6. Koehler, Christopher S. W. (January 2001). „Heavy Metal Medicine“. Today's Chemist at Work. 10 (1): 61–65. ISSN 1062-094X. Посетено на 2009-02-02.
 7. Johnston, Elizabeth Lichtenstein (1901). Recollections of a Georgia Loyalist...written in 1836. New York: Mansfield & Company. стр. 82.
 8. Inglis-Arkell, Esther. „Archaeologists Tracked Lewis and Clark by Following Their Trail of Laxatives“. io9 (англиски). Посетено на 2018-11-09.
 9. Wells A.F. (1984) Structural Inorganic Chemistry 5th edition Oxford Science Publications ISBN 0-19-855370-6
 10. Roseveare, W. E. (1930). „The X-Ray Photochemical Reaction between Potassium Oxalate and Mercuric Chloride“. J. Am. Chem. Soc. 52 (7): 2612–2619. doi:10.1021/ja01370a005.
 11. Roseveare, W. E. (1930). „The X-Ray Photochemical Reaction between Potassium Oxalate and Mercuric Chloride“. J. Am. Chem. Soc. 52 (7): 2612–2619. doi:10.1021/ja01370a005.
 12. Sneader, Walter (2005). Drug Discovery: A History. John Wiley and Sons. стр. 45–46. ISBN 978-0-471-89980-8. Посетено на 2009-02-02.
 13. „Commission Directive 86/199/EEC, OJ L 149, p. 38 of 3.6.1986“.
 14. D. Gonzalez-Ramirez; M. Zuniga-Charles; A. Narro-Juarez; Y. Molina-Recio; K. M. Hurlbut; R. C. Dart; H. V. Aposhian (1 October 1998). „DMPS (2,3-Dimercaptopropane-1-sulfonate, Dimaval) Decreases the Body Burden of Mercury in Humans Exposed to Mercurous Chloride“ (free full text). Journal of Pharmacology and Experimental Therapy. 287 (1): 8–12. PMID 9765315.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]