Цинк хлорид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Цинк хлорид
Zinc chloride hydrate
Kristallstruktur Zinkchlorid.png
Назнаки
7646-85-7 Yes check.svgОк
ChemSpider 5525
EC-број 231-592-0
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 3007855
RTECS број ZH1400000
UNII 86Q357L16B Yes check.svgОк
UN број 2331
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед бел, кристален, цврст
хигроскопен
Густина 2.907 g/cm3
Точка на топење
Точка на вриење
432 g/100 mL (25 °C)
Растворливост растворлив во етанол, глицерол и ацетон
Растворливост во алкохол 430 g/100 mL
Структура
Кристална структура Four forms known: hexagonal δ-form is most stable when anhydrous
Штетност
MSDS External MSDS
EU индекс 030-003-00-2
EU класификација Harmful (Xn)
Corrosive (C)
Dangerous for the environment (N)
R-фрази R22, R34, R50/53
S-фрази (застарено) (S1/2), S26, S36/37/39, S45, S60, S61
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
3
0
 
LD50 350 mg/kg, rat (oral)
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Цинк хлорид е хемиско соединение со формула ZnCl2.