Магнезиум хлорид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Магнезиум хлорид
Назнаки
7786-30-3 Ок
7791-18-6 (хексахидрат) Ок
ChEBI CHEBI:6636 Ок
ChEMBL ChEMBL1200547 Н
ChemSpider 22987 Ок
EC-број 232-094-6
9305
3Д-модел (Jmol) Слика
Слика
PubChem 24584
RTECS-бр. OM2975000
UNII 59XN63C8VM Ок
02F3473H9O (хексахидрат) Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед бела или безбојна кристална супстанца
Густина 2.32 g/cm3 (анхидрид)
1.569 g/cm3 (хексахидрат)
Точка на топење
Точка на вриење
 • Анхидрид:
 • 52.9 g/(100 mL) (0 °C)
 • 54.3 g/(100 mL) (20 °C)
 • 72.6 g/(100 mL) (100 °C)
Растворливост малку растворлив во ацетон, пиридин
Растворливост во ethanol 7.4 g/(100 mL) (30 °C)
−47.4·10−6 cm3/mol
Показател на прекршување (nD) 1.675 (анхидрид)
1.569 (хексахидрат)
Структура
Кристална структура CdCl
2
(oктаедар, 6-координати)
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
−641.1 kJ/mol
Стандардна моларна
ентропија
So298
89.88 J/(mol·K)
Специфичен топлински капацитет, C 71.09 J/(mol·K)
Pharmacology
ATC код A12CC01
B05XA11
Опасност
Безбедност при работа:
Главни опасности
Раздразнувач
GHS-ознаки:
Пиктограми
GHS07: Извичник
Сигнални зборови
Предупредување
Изјави за опасност
H319, H335
NFPA 704
1
0
0
Температура на запалување {{{value}}}
Смртоносна доза или концентрација:
2800 mg/kg (oral, rat)
Безбедносен лист ICSC 0764
Слични супстанци
Други анјони
Други катјони
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Магнезиум хлорид е неорганско соединение со формулата MgCl
2
. Формира хидрати MgCl
2
 · nH
2
O, каде што n може да се движи од 1 до 12. Овие соли се безбојни или бели цврсти материи кои се многу растворливи во вода. Овие соединенија и нивните раствори, кои се наоѓаат во природата, имаат различни практични намени. Анхидридниот магнезиум хлорид е главниот претходник на металот на магнезиум, кој се произведува во големи размери. Хидрираниот магнезиум хлорид е најлесно достапната форма.[1]

Добивање[уреди | уреди извор]

Магнезиум хлоридот може да се екстрахира од саламура или морска вода. Во Северна Америка, се произведува првенствено од саламура од Great Salt Lake. Во долината на Јордан се добива од Мртвото Море. Минералот бишофит (MgCl
2
 · 6H2O) се извлекува (со ископување раствор) од древното морско дно, на пример, морското дно на Зехштајн во северозападна Европа. Некои наслаги произлегуваат од високата содржина на магнезиум хлорид во исконскиот океан.[2] Некои видови на магнезиум хлорид се добиваат од испарување на морската вода.

Во процесот Дау, магнезиум хлоридот се регенерира од магнезиум хидроксид со помош на хлороводородна киселина:

Mg(OH)
2
(s) + 2 HCl(aq) → MgCl
2
(aq) + 2 H
2
O
(l)

Може да се подготви и од магнезиум карбонат со слична реакција.

Структура, подготовка и општи својства[уреди | уреди извор]

MgCl
2
кристализира во кадмиум хлорид CdCl
2
мотив, кој се одликува со октаедрални Mg центри. Со формулата се познати неколку хидрати MgCl
2
 · nH
2
O, и секој губи вода при загревање: n = 12 (−16.4 °C), 8 (−3.4 °C), 6 (116.7 °C), 4 (181 °C), 2 (about 300 °C).[3] Во хексахидрат, на Mg2+ е исто така октаедрален, но е координиран со шест водни лиганди.[4] Термичка дехидрација на хидратите MgCl
2
 · nH
2
O (n = 6, 12) не се одвива директно.[5] Анхидридниот MgCl
2
се произведува индустриски со загревање на комплексната сол наречена хексаминомагнезиум дихлорид [Mg(NH
3
)
6
]2+(Cl
)
2
.[1]

Како што сугерира постоењето на хидрати, анхидридниот MgCl
2
е слаба Луисова киселина. Еден дериват е тетраетиламониум тетрахлоромагнезат [N(CH
2
CH
3
)
4
]
2
[MgCl
4
], а другиот адукт е MgCl
2
(TMEDA).[6] Во координативниот полимер со формулата MgCl
2
(dioxane)
2
, Mg завзема октаедарна геометрија .[7] Луисовата киселост на магнезиум хлоридот се рефлектира во неговата деликесценција, што значи дека ја привлекува влагата од воздухот до степен до кој цврстото се претвора во течност.

Апликација[уреди | уреди извор]

Прекурзори за Mg метал[уреди | уреди извор]

Анхидридниот MgCl
2
е главниот претходник на металниот магнезиум. Редукцијата на Mg2+ во метален Mg се врши со електролиза во стопена сол.[1][8] Како што е случајот и со алуминиумот, електролизата во воден раствор не е можна бидејќи произведениот метален магнезиум веднаш би реагирал со вода, или со други зборови водата H+
би се редуцирала во гасовити H
2
пред да дојде до редукција на Mg. Значи, директна електролиза на стопена MgCl
2
во отсуство на вода е потребена бидејќи потенцијалот за редукција за да се добие Mg е помал од доменот на стабилност на водата на Eh–pH дијаграмот (Pourbaix diagram).

MgCl
2
→ Mg + Cl
2

Производството на метален магнезиум на катодата (редукција на реакција) е придружено со оксидација на хлоридните анјони на анодата со ослободување на гасовит хлор. Овој процес се развива на големо индустриско ниво.

Контрола на прашина и ерозија[уреди | уреди извор]

Магнезиум хлоридот е една од многуте супстанции што се користат за контрола на прашина, стабилизација на почвата и ублажување на ерозијата од ветер.[9] Кога магнезиум хлоридот се нанесува на патишта и области на гола почва, се јавуваат и позитивни и негативни проблеми со перформансите кои се поврзани со многу фактори на примена.[10]

Катализа[уреди | уреди извор]

Катализаторите Ziegler-Natta, кои се користат комерцијално за производство на полиолефини, често содржат MgCl
2
како катализаторска поддршка.[11] Воведувањето на MgCl
2
го поддржува зголемувањето на активноста на традиционалните катализатори и овозможи развој на високо стереоспецифични катализатори за производство на полипропилен.[12]

Магнезиум хлоридот е исто така катализатор на Луисова киселина во реакциите на алдол.[13]

Контрола на мраз[уреди | уреди извор]

Слика од камион кој нанесува течен одмрзнувач (магнезиум хлорид) на градските улици.

Магнезиум хлоридот се користи за нискотемпературно одмрзнување на автопати, тротоари и паркинзи. Кога автопатите се во лоша состојба поради замрзнатите услови, магнезиум хлоридот се нанесува за да се спречи врзувањето на мразот со коловозот, овозможувајќи им на снежните плугови поефикасно да ги расчистат третираните патишта.

За да се спречи формирање на мраз на коловозот, магнезиум хлоридот се нанесува на три начини: против мраз, што вклучува негово ширење по патиштата за да се спречи лепење и формирање на снег; предмокрење, што значи дека течната формулација на магнезиум хлорид се прска директно на солта додека се шири на коловозот, мокрејќи ја солта така што ќе се залепи на патот; и предтретман, кога магнезиум хлоридот и солта се мешаат заедно пред да се натоварат на камиони и да се шират на асфалтираните патишта. Калциум хлоридот го оштетува бетонот двапати побрзо од магнезиум хлоридот.[14] Количината на магнезиум хлорид треба да се контролира кога се користи за одмрзнување бидејќи може да предизвика загадување на животната средина.[15]

Исхрана и медицина[уреди | уреди извор]

Магнезиум хлоридот се користи во нутриционистички и фармацевтски препарати.

Кујна[уреди | уреди извор]

Магенизиум хлоридот (E511[16]) е важен коагулант кој се користи при подготовка на тофу од млеко од соја.

Во Јапонија се продава како nigari (にがり, потекнува од јапонскиот збор за „горчлив"), бел прав произведен од морска вода со испарување откако ќе се отстрани натриум хлоридот. Во Кина, се нарекува lushui (卤水).

Nigari или Iushui е, всушност, природен магнезиум хлорид, што значи дека не е целосно рафиниран (содржи до 5% магнезиум сулфат и разни минерали). Кристалите потекнуваат од езерата во кинеската провинција Кингхаи, за потоа да се преработат во Јапонија.

Тоа е евтин диетален додаток во исхраната кој обезбедува магнезиум, па оттука и неговиот интерес во поглед на општиот дефицит во нашата тековна потрошувачка (за да биде целосно здраво, човечкото тело особено мора да има корист од рамнотежата помеѓу калциумот и магнезиумот). Тоа е исто така состојка во детската формула за млеко[17]

Градинарство и хортикултура[уреди | уреди извор]

Бидејќи магнезиумот е подвижна хранлива материја, магнезиум хлоридот може ефикасно да се користи како замена за магнезиум сулфат (сол Епсом) за да помогне во коригирање на недостатокот на магнезиум кај растенијата преку хранење со листови. Препорачаната доза на магнезиум хлорид е помала од препорачаната доза на магнезиум сулфат (20 g/L).[18] Ова се должи првенствено на хлорот присутен во магнезиум хлоридот, кој лесно може да достигне токсични нивоа ако се применува претерано или често.[19]

Откриено е дека повисоките концентрации на магнезиум во доматите и некои растенија од пиперка може да ги направат поподложни на болести предизвикани од инфекција на бактеријата Xanthomonas campestris, бидејќи магнезиумот е неопходен за раст на бактериите..[20]

Појава[уреди | уреди извор]

Mass fractions of various salt ions in seawater
Хемиски состав на морската сол

Концентрациите на магнезиум во природната морска вода се помеѓу 1250 и 1350 mg/L, околу 3,7% од вкупната содржина на минерали во морска вода. Минералите од Мртвото Море содржат значително поголем сооднос на магнезиум хлорид, 50,8%. Карбонатите и калциумот се од суштинско значење за целиот раст на коралите, коралните алги, школките и безрбетниците. Магнезиумот може да биде осиромашен со мангрови растенија и употреба на прекумерна варова вода или со надминување на природните вредности на калциум, алкалност и pH вредност.[21] Најчестата минерална форма на магнезиум хлорид е неговиот хексахидрат, бишофит.[22][23] Анхидридното соединение се јавува многу ретко, како хлоромагнезит.[23] Магнезиум хлорид-хидроксиди, коршуновскит и непскоеит, исто така се многу ретки.[23][24][25]

Токсикологија[уреди | уреди извор]

Магнезиумовите јони имаат горчлив вкус, а растворите на магнезиум хлорид се горчливи во различни степени, во зависност од концентрацијата.

Токсичноста на магнезиум од соли на магнезиум е ретка кај здрави индивидуи со нормална исхрана, бидејќи вишокот на магнезиум лесно се излачува во урината преку бубрезите. Опишани се неколку случаи на орална токсичност на магнезиум кај лица со нормална бубрежна функција кои внесуваат големи количини на соли на магнезиум, но тоа е ретко. Ако се јаде голема количина на магнезиум хлорид, тоа ќе има ефекти слични на магнезиум сулфат, предизвикувајќи дијареа, иако сулфатот исто така придонесува за лаксативното дејство на магнезиум сулфатот, така што ефектот од хлоридот не е толку тежок.

Токсичност кај растенијата[уреди | уреди извор]

Хлоридпт (Cl
) и магнезиумот (Mg2+) и двете се есенцијални хранливи материи важни за нормален раст на растенијата. Премногу од која било хранлива материја може да му наштети на растението, иако концентрациите на фолијарниот хлорид се посилно поврзани со оштетувањето на листовите отколку магнезиумот. Високи концентрации на MgCl
2
јоните во почвата може да бидат токсични или да ги променат односите со водата така што растението не може лесно да акумулира вода и хранливи материи. Откако ќе влезе во фабриката, хлоридот се движи низ системот за спроведување на водата и се акумулира на маргините на листовите или иглите, каде што најпрво се појавува умрење. Листовите се ослабени или убиени, што може да доведе до смрт на дрвото.[26]

Забелешки и наоди[уреди | уреди извор]

Notes
 1. 1,0 1,1 1,2 Margarete Seeger; Walter Otto; Wilhelm Flick; Friedrich Bickelhaupt; Otto S. Akkerman, „Magnesium Compounds“, Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, Weinheim: Wiley-VCH, doi:10.1002/14356007.a15_595.pub2
 2. Hisahiro Ueda and Takazo Shibuya. „Composition of the Primordial Ocean Just after Its Formation: Constraints from the Reactions between the Primitive Crust and a Strongly Acidic, CO2-Rich Fluid at Elevated Temperatures and Pressures“. Minerals 2021, 11(4), p. 389.
 3. Holleman, A. F.; Wiberg, E. Inorganic Chemistry Academic Press: San Diego, 2001. ISBN 0-12-352651-5.
 4. Wells, A. F. (1984) Structural Inorganic Chemistry, Oxford: Clarendon Press. ISBN 0-19-855370-6.
 5. See notes in Rieke, R. D.; Bales, S. E.; Hudnall, P. M.; Burns, T. P.; Poindexter, G. S. "Highly Reactive Magnesium for the Preparation of Grignard Reagents: 1-Norbornane Acid", Organic Syntheses, Collected Volume 6, p. 845 (1988). „Архивиран примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2007-09-30. Посетено на 2007-05-10.
 6. N. N. Greenwood, A. Earnshaw, Chemistry of the Elements, Pergamon Press, 1984.
 7. Fischer, Reinald; Görls, Helmar; Meisinger, Philippe R.; Suxdorf, Regina; Westerhausen, Matthias (2019). „Structure–Solubility Relationship of 1,4‐Dioxane Complexes of Di(hydrocarbyl)magnesium“. Chemistry – A European Journal. 25 (55): 12830–12841. doi:10.1002/chem.201903120. PMC 7027550. PMID 31328293.
 8. Hill, Petrucci, McCreary, Perry, General Chemistry, 4th ed., Pearson/Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey, USA.
 9. „Dust Palliative Selection and Application Guide“. Fs.fed.us. Посетено на 2017-10-18.
 10. https://www.nrcs.usda.gov/Internet/FSE_DOCUMENTS/stelprdb1043546.pdf Архивирано на 16 октомври 2022 г. Предлошка:Bare URL PDF
 11. Dennis B. Malpass (2010). „Commercially Available Metal Alkyls and Their Use in Polyolefin Catalysts“. Во Ray Hoff; Robert T. Mathers (уред.). Handbook of Transition Metal Polymerization Catalysts. John Wiley & Sons, Inc. стр. 1–28. doi:10.1002/9780470504437.ch1. ISBN 9780470504437.
 12. Norio Kashiwa (2004). „The Discovery and Progress of MgCl2-Supported TiCl4 Catalysts“. Journal of Polymer Science A. 42 (1): 1–8. Bibcode:2004JPoSA..42....1K. doi:10.1002/pola.10962.
 13. Evans, David A.; Tedrow, Jason S.; Shaw, Jared T.; Downey, C. Wade (2002). „Diastereoselective Magnesium Halide-Catalyzed anti-Aldol Reactions of Chiral N-Acyloxazolidinones“. Journal of the American Chemical Society. 124 (3): 392–393. doi:10.1021/ja0119548. PMID 11792206.
 14. Jain, J., Olek, J., Janusz, A., and Jozwiak-Niedzwiedzka, D., "Effects of Deicing Salt Solutions on Physical Properties of Pavement Concretes", Transportation Research Record: Journal of the Transportation Research Board, No. 2290, Transportation Research Board of the National Academies, Washington, D.C., 2012, pp. 69-75. doi:10.3141/2290-09.
 15. Dai, H.L.; Zhang, K.L.; Xu, X.L.; Yu, H.Y. (2012). „Evaluation on the Effects of Deicing Chemicals on Soil and Water Environment“. Procedia Environmental Sciences (англиски). 13: 2122–2130. doi:10.1016/j.proenv.2012.01.201.
 16. Food Standard Agency. „Current EU approved additives and their E Numbers“. Посетено на 22 March 2010.
 17. „Listed under ingredients for Similac Hypoallergenic Infant Formula with Iron (Abbott Nutrition)“. abbottnutrition.com. Посетено на 2013-07-22.
 18. „Comparison of Magnesium Sulfate and THIS Mg Chelate Foliar Sprays“. Canadian Journal of Plant Science. 1970-01-01. doi:10.4141/cjps85-018.
 19. „Magnesium Chloride Toxicity in Trees“. Ext.colostate.edu. Архивирано од изворникот на 2009-01-15. Посетено на 2017-10-18.
 20. „Effect of Foliar and Soil Magnesium Application on Bacterial Leaf Spot of Peppers“ (PDF). Посетено на 2017-10-18.
 21. „Aquarium Chemistry: Magnesium In Reef Aquaria — Advanced Aquarist | Aquarist Magazine and Blog“. Advancedaquarist.com. 2003-10-15. Посетено на 2013-01-17.
 22. „Bischofite“.
 23. 23,0 23,1 23,2 „List of Minerals“. 21 March 2011.
 24. „Korshunovskite“.
 25. „Nepskoeite“.
 26. „Publications – ExtensionExtension“. Ext.colostate.edu. Архивирано од изворникот на 2015-09-24. Посетено на 2017-10-18.
Наоди
 • Handbook of Chemistry and Physics, 71st edition, CRC Press, Ann Arbor, Michigan, 1990.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]