Телур тетрахлорид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Телур тетрахлорид
Tellurium tetrachloride
Назнаки
10026-07-0 X mark.svgН
ChemSpider 55367 Yes check.svgОк
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 61443
UNII DNY2R5498H X mark.svgН
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед хигроскопска бледо жолта цврста состојба
(ако е споена, кафеава течност)
Густина 3.26 g/cm3, солидна
Точка на топење
Точка на вриење
Структура
Кристална структура Monoclinic, mS80
C12/c1, No. 15
Distorted octahedral (Te)
Геометрија на молекулата Seesaw (гасна фаза)
Диполен момент 2.59 D (гасна фаза)
Опасност
Безбедност при работа:
Главни опасности
Токсичен, корозивен,
респираторен надразнувач
Слични супстанци
Други анјони Телур тетрафлуорид
Телур тетрабромид
Телур тетрајодид
Други катјони Селен тетрахлорид
Полониум тетрахлорид
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Телур тетрахлорид е неорганско соединение со емпириска формула TeCl4 . Соединението е испарливо, сублимирајќи се на 200 °C на 0,1 mmHg.[1] Растопениот TeCl 4 е јонски, се дисоцира на TeCl 3 + и Te 2 Cl 10 2 − .[1]

Структура[уреди | уреди извор]

TeCl 4 е мономерно соединение во гасната фаза, со структура слична на онаа на SF <sub id="mwGg">4</sub> . Во цврста состојба, тоа е кластер од тетрамерен кубански тип, кој се состои од јадро Te 4 Cl 4 и три терминални хлоридни лиганди за секој Te. Алтернативно, оваа тетрамерна структура може да се смета како Те 4 тетраедар со хлори што го покриваат лицето и три терминални хлори по атом на телур, што му дава на секој атом на телур искривена октаедрална средина

Синтеза[уреди | уреди извор]

TeCl 4 се подготвува со хлорирање на телуриум во прав:

Te + 2 Cl 2 → TeCl 4

Реакцијата се започнува со топлина. Производот се изолира со дестилација.[2]

Апликации[уреди | уреди извор]

TeCl 4 е од повремен интерес за органска синтеза .[3] Се додава на алкените за да се добијат деривати на Cl-CC- TeCl3, при што Те може последователно да се отстрани со натриум сулфид. Арените богати со електрони реагираат и даваат соединенија на арил Те. Така, анизолата дава TeCl 2 (C 6 H 4 OMe) 2, што може да се редуцира на диарил телурид.

Безбедносни размислувања[уреди | уреди извор]

Како што е случајот со другите соединенија на телур, TeCl 4 е токсичен. Исто така, ослободува HCl при одредена хидролиза.

Поврзано[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Greenwood, Norman N.; Earnshaw, Alan (1997). Chemistry of the Elements (2. изд.). Butterworth-Heinemann. ISBN 0080379419.
  2. Suttle, J. F.; Smith, C. R. F. (1950). Audrieth, Ludwig F. (уред.). Tellurium(IV) chloride. Inorganic Syntheses. 3. стр. 140–2. doi:10.1002/9780470132340. ISBN 978-0-470-13162-6.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  3. Petragnani, N.; Comasseto, J. V. (1991). „Tellurium Reagents in Organic Synthesis; Recent Advances. Part 1“. Synthesis. 1991 (10): 793–817. doi:10.1055/s-1991-26577. and Petragnani, N.; Comasseto, J. V. (1991). „Tellurium Reagents in Organic Synthesis; Recent Advances. Part 2“. Synthesis. 1991 (11): 897–919. doi:10.1055/s-1991-26605.