Калиум нитрат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Калиум нитрат[1]
Potassium nitrate
Назнаки
7757-79-1 Ок
ChEMBL ChEMBL1644029 Н
ChemSpider 22843 Ок
EC-број 231-818-8
3Д-модел (Jmol) Слика
KEGG D02051 Ок
PubChem 24434
RTECS-бр. TT3700000
UNII RU45X2JN0Z Ок
ОН-бр. 1486
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед бела цврста супстанца
Мирис без мирис
Густина 2,109 g/cm3 (16 °C)
Точка на топење
Точка на вриење
133 g/1000 g вода (0 °C)
316 g/1000 g вода (20 °C)
383 g/1000 g вода (25 °C)
2439 g/1000 g вода (100 °C)[3]
Растворливост малку растворил во етанол
растворилв во глицерол, амонијак
Константа на базицитет (pKb) 15,3[4]
−33.7·10−6 cm3/mol
Показател на прекршување (nD) 1,335, 1,5056, 1,5604
Структура
Кристална структура Орторомбична, Арагонит
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
-494,00 kJ/mol
Специфичен топлински капацитет, C 95,06 J/mol K
Опасност
Безбедност при работа:
Главни опасности
Оксидант, штетен доколку се проголта, вдиши или се апсорбира на кожата. Предизвикува иритација на кожата и областа околу очите.
GHS-ознаки:
Пиктограми
GHS03: Оксиданс GHS07: Извичник
Изјави за опасност
H272, H315, H319, H335
Изјави за претпазливост
P102, P210, P220, P221, P280
NFPA 704
Температура на запалување {{{value}}}
Смртоносна доза или концентрација:
1901 mg/kg (oral, rabbit)
3750 mg/kg (oral, rat)[5]
Безбедносен лист ICSC 0184
Слични супстанци
Други анјони Калиум нитрит
Други катјони Литиум нитрат
Натриум нитрат
Рубидиум нитртат
Цезиум нитрат
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Калиум нитрат е хемиско соединение со хемиска формула KNO3. Оваа сол од нитрат на алкален метал е исто така позната како „Индиска шалира““ (чии големи наоѓалишта биле историски ископувани во Индија). Калиум нитратот е јонска сол од калиум јони K+ и нитратен јон НО3-, и затоа е нитрат на алкален метал. Се јавува во природата како минерал, нитер (или нитра во Англија).[6] Тој е извор на азот, а азотот го добил името по нитер. Калиум нитратпт е едно од неколкуте соединенија што содржат азот, кои колективно се нарекуваат „солере.[6]

Главните употреби на калиум нитратот се во ѓубриво, ракетен погон и огномет. Тој е еден од главните состојки на барутот (црн прав).[7] Во преработено месо, калиум нитратот реагира со хемоглобинот и миоглобин генерирајќи црвена боја.[8]

Етимологија[уреди | уреди извор]

Поташа, или калиум нитрат, поради неговата рана и глобална употреба и производство, има многу имиња. Хемикалијата калиум прв ја изолирал хемичарот Сер Хемфри Дејви од пепелта од тенџере. Ова се однесува на рана метода за екстракција на различни калиумови соли: со ставање во железен сад пепел од изгорено дрво или лисја од дрвја, додавање вода, загревање и испарување на растворот.[9] Што се однесува до нитратот, хебрејските и египетските зборови за него ги имаа согласките n-t-r, што укажува на веројатно спознание во грчкиот „нитрон“, кој бил латинизиран во „нитрум“ или „нитриум“. Оттука стариот француски имал „niter“ и средноанглискиот „nitre“. До 15-тиот век, Европејците го нарекувале „солере“,[10] специфично индиците шелетра и подоцна како „нитрат од поташа“, бидејќи хемијата на соединението била поцелосно разбрана.

Арапите го нарекоа „кинески снег“ (арапски: ثلج الصين thalj al-ṣīn). Иранците/Персијците го нарекувале „кинеска сол“.[11][12][13] or "salt from Chinese salt marshes" (персиски: نمک شوره چينی namak shūra chīnī).[14]:335[15]

Историско производство[уреди | уреди извор]

Од минерални извори[уреди | уреди извор]

Во Античка Индија, производителите на салитри ја формирале кастата Нунија.[16] Салитрата наоѓа споменување во Arthashastra на Каутилија (составен 300 п.н.е. - 300 н.е.), во кој се споменува употребата на неговиот отровен чад како оружје за војна,[17] иако неговата употреба за погон не се појавила до средновековно време.

Процесот на прочистување на калиум нитрат бил наведен во 1270 година од страна на хемичарот и инженер Хасан ал-Рамах од Сирија во неговата книга al-Furusiyya wa al-Manasib al-Harbiyya (Книга за Воен коњаник и генијални воени уреди). Во оваа книга, Ал-Рама го опишува прво прочистувањето на „баруд“ (суров минерал од шалитра) со негово зовривање во минимална вода и користење само на врелиот раствор, потоа употребата на калиум карбонат (во форма на дрвен пепел) за отстранување на калциумот и магнезиумот со таложење на нивните карбонати од овој раствор, оставајќи раствор од прочистен калиум нитрат, кој потоа може да се исуши.[18] Се користел за производство на барут и експлозивни направи. Терминологијата што ја користел Ал-Рама означувала дека барутот за кој пишувал потекнува од Кина.[19]

Барем во далечната 1845 година, депозитите на нитратит биле експлоатирани во Чиле и Калифорнија.

Од пештери[уреди | уреди извор]

Главни природни извори на калиум нитрат биле наслагите што кристализирале од ѕидовите на пештерите и акумулациите на гуано од лилјаци во пештерите.[20] Екстракцијата се постигнува со потопување на гуано во вода еден ден, филтрирање и собирање на кристалите во филтрираната вода. Традиционално, гуано бил изворот што се користел во Лаос за производство на барут за ракетите Банг Фаи.

Нитрарии[уреди | уреди извор]

Калиум нитрат се произведува во "нитрар".[21] Процесот вклучува закопување на измет (човечки или животински) на поле покрај нитрарите, нивно полевање и чекање додека лужењето не дозволи шалитрата да дојде на површината на земјата со цут. Операторите потоа го собирале добиениот прав и го транспортирале за да се концентрира со ebullition во котелската постројка.[22][23]

Покрај „Montepellusanus“, во текот на тринаесеттиот век (и понатаму) единствена залиха на шалитра низ христијанската Европа (според „De Alchimia“ во 3 ракописи на Мајкл Скот, 1180–1236) била „најдена во Шпанија, во Арагон.[14][24]

Во 1561 година, Елизабета I од Англија во војна со Филип II од Шпанија, не можела да увезе шалитра (од која Кралството Англија немало домашно производство) и морала да плати „300 фунти злато“ на германскиот капитен Џерард Хонрик за прирачникот „Упатство за правење салпетер да расте“ (тајната на „Feuerwerkbuch - нитрарии).[25]

Нитра кревети[уреди | уреди извор]

„Нитра кревет“ е сличен процес што се користи за производство на нитрати од измет. Меѓутоа, за разлика од процесот на нитратот базиран на лужење, се меша изметот со почвата и се чека почвените микроби да го претворат амино-азотот во нитрати со нитрификација. Нитратите се извлекуваат од почвата со вода, а потоа се прочистуваат во шалитра со додавање на пепел од дрво. Процесот бил откриен во почетокот на 15 век и бил многу широко користен додека не биле пронајдени чилеанските минерални наоѓалишта.[26]

Конфедеративната страна на американската граѓанска војна имала значителен недостиг на шалитра. Како резултат на тоа, Nitre and Mining Bureau бил формиран за да се поттикне локалното производство, вклучително и со нитри кревети и со обезбедување измет за владините нитрари. На 13 ноември 1862 година, владата објавила оглас во Чарлстон Дејли Куриер за 20 или 30 „способни црнци“ да работат во новите нитри кревети во Ешли Фери, С.Ц. Креветите со нитри беа големи правоаголници од расипано ѓубриво и слама, неделно поливани со урина, „вода од измет“ и течност од тавчиња, базени и одводи и редовно се превртувале. Националната архива објавила записи за плати во кои има повеќе од 29.000 луѓе принудени на таква работа во државата Вирџинија. Југот бил толку очаен за шалира за барут што еден функционер на Алабама, наводно, поставил оглас во весник во кој барал содржината на коморните од садови да се зачува за собирање. Во Јужна Каролина, во април 1864 година, конфедеративната влада принудила 31 поробено лице да работат во Ешли Фери Нитре, надвор од Чарлстон. .[27]

Можеби најисцрпната дискусија за производството на нитер кревет е текстот од 1862 година LeConte.[28] Тој пишувал со експресна цел да го зголеми производството во Конфедералните држави за да ги поддржи нивните потреби за време на Американската граѓанска војна. Бидејќи тој барал помош од руралните земјоделски заедници, описите и упатствата се едноставни и експлицитни. Детали за „францускиот метод“, заедно со неколку варијации, како и за „швајцарскиот метод“. Н.Б. Направени се многу референци за метод кој користи само слама и урина, но не постои таков метод во оваа работа.

Француски метод[уреди | уреди извор]

Турго и Лавоазие го создадоле Режиите на пудра и Салпетри неколку години пред Француската револуција. Нитер-леи биле подготвени со мешање ѓубриво или со малтер или со пепел од дрво, обична земја и органски материјали како што се слама за да се даде порозност на купот компост обично 1,2 m висок, 1.8 m широк, и 4,6 m долг.[28] Купот обично бил со капакот заштитен од дождот, се чувал влажен со урина, често се вртел за да се забрза распаѓањето, потоа на крајот се цедел со вода по приближно една година, за да се отстрани растворливот калциум нитрат кој потоа се претворал во калиум нитрат со филтрирање низ поташа.

Од азотна киселина[уреди | уреди извор]

Од 1903 година до Првата светска војна, калиум нитратoт за црн прав и ѓубриво се произведувал на индустриско ниво од азотна киселина произведена со помош на Биркеланд-Ејд процес, кој користел електричен лак за оксидација на азот од воздухот. За време на Првата светска војна, новоиндустрискиот Хабер процес (1913) бил комбиниран со процесот Оствалд по 1915 година, дозволувајќи ѝ на Германија да произведе азотна киселина за војната откако била исклучена од нејзините резерви на минерални натриум нитрат од Чиле (види нитрати).

Модерна продукција[уреди | уреди извор]

Калиум нитрат може да се направи со комбинирање на амониум нитрат и калиум хидроксид.

NH4NO3 (aq) + KOH (aq) → NH3 (g) + KNO3 (aq) + H2O (l)

Алтернативен начин за производство на калиум нитрат без нуспроизвод на амонијак е комбинирање на амониум нитрат, кој се наоѓа во инстант ледени пакувања,[29] и калиум хлорид, лесно се добива како замена за сол без натриум.

NH4NO3 (aq) + KCl (aq) → NH4Cl (aq) + KNO3 (aq)

Калиум нитратот може да се произведе и со неутрализирање на азотна киселина со калиум хидроксид. Оваа реакција е многу егзотермна.

KOH (aq) + HNO3 → KNO3 (aq) + H2O (l)

На индустриско ниво се подготвува со реакција на двојно поместување помеѓу натриум нитрат и калиум хлорид.

NaNO3 (aq) + KCl (aq) → NaCl (aq) + KNO3 (aq)

Својства[уреди | уреди извор]

Калиум нитрат има орторомбна кристална структура на собна температура,[30] кој се трансформира во тригонален систем на 128 °C (262 °F). При ладење од 200 °C (392 °F), се формира друга тригонална фаза помеѓу 124 °C (255 °F) и 100 °C (212 °F).[31][32]

Натриум нитрат е изоморфен со калцит, најстабилната форма на калциум карбонат, додека калиум нитратот на собна температура е изоморфен со арагонит, нешто помалку стабилна полиморфна форма на калциум карбонат. Разликата се препишува на сличноста во големината помеѓу нитратните (NO
3
) и карбонатните (CO2−
3
) јони и фактот дека калиум јон (K+
) е поголем од јоните на натриум (Na+
) и калциум (Ca2+).[33]

Во структурата на собна температура на калиум нитрат, секој калиум јон е опкружен со 6 нитратни јони. За возврат, секој нитратен јон е опкружен со 6 калиумови јони.[30]

Кристална структура и координативна геометрија на калиум нитрат на собна температура [30]
Келија Координација на калиумовиот јон Координација на нитратниот јон

Калиум нитрат е умерено растворлив во вода, но неговата растворливост се зголемува со температурата. Водениот раствор е речиси неутрален, покажува pH 6,2 на 14 °C (57 °F) за 10% раствор на комерцијален прав. Не е многу хигроскопски, а апсорбира околу 0,03% вода во 80% релативна влажност во текот на 50 дена. Нерастворлив е во алкохол и не е отровен; може експлозивно да реагира со редукциони средства, но не е експлозивен сам по себе.[3]

Термичко распаѓање[уреди | уреди извор]

Помеѓу 550–790 °C (1,022–1,454 °F), калиум нитратот достигнува рамнотежа зависна од температурата со калиум нитрит:[34]

2 KNO3 is in equilibrium with 2 KNO2 + O2

Употреба[уреди | уреди извор]

Калиум нитратот има широк спектар на намени, главно како извор на нитрати.

Производство на азотна киселина[уреди | уреди извор]

Историски гледано, азотна киселина била произведувана со комбинирање на сулфурна киселина со нитрати како што е шалитрата. Во модерно време ова е обратно: нитратите се произведуваат од азотна киселина произведена преку Оствалд процес.

Оксидизатор[уреди | уреди извор]

Приказ на оксидација на парче јаглен во стопен калиум нитрат

Најпознатата употреба на калиум нитратот е веројатно како оксидатор во црн барут. Од најстарите времиња до доцните 1880-ти, црниот прав ја обезбедувал експлозивната моќ за целото огнено оружје во светот. Подоцна, малото оружје и големата артилерија почнале сè повеќе да зависат од кордит, прашок без чад. Црниот прав остана во употреба и денес во ракетни мотори со црн прав, но исто така и во комбинација со други горива како шеќери во „ракетни бонбони“ (популарно аматерско ракетно гориво). Се користи и во огномети како што се димна бомба.[35] Се додава и во цигарите за да се одржи рамномерно согорувањето на тутунот[36] и се користи за да се обезбеди целосно согорување на кертриџ за хартија за капа и топчести револвери.[37] Исто така, може да се загрее до неколку стотици степени за да се користи за niter bluing, што е помалку издржливо од другите форми на заштитна оксидација, но овозможува специфично и често убаво боење на челичните делови , како што се завртки, иглички и други мали делови од огнено оружје.

Преработка на месо[уреди | уреди извор]

Калиум нитратот е честа состојка на солено месо уште од антиката[38] или Средниот век.[39] Широката примена на употребата на нитрати е понова и е поврзана со развојот на преработка на месо од големи размери.[7] Употребата на калиум нитрат главно е прекината поради бавните и неконзистентни резултати во споредба со соединенијата на натриум нитрит како што се „прашката прашка“ или розовата „сол за лекување“. И покрај тоа, калиум нитратот сè уште се користи во некои прехранбени апликации, како што се салама, суво сува шунка, башунки и (во некои земји) во саламура што се користи за правење пченкарно говедско месо (понекогаш заедно со натриум нитрит).[40] Кога се користи како додаток на храна во Европската Унија,[41] соединението е означено како E252; исто така е одобрен за употреба како додаток на храна во САД[42] and Australia and New Zealand[43] (каде што е наведен под INS број 252).[3]

Подготовка на храна[уреди | уреди извор]

Во западноафриканската кујна, калиум нитратот (солера) е широко користен како средство за згуснување на супи и чорби како што се супа од бамја[44] и isi ewu. Исто така се користи за омекнување на храната и намалување на времето за готвење при варење грав и тврдо месо. Солтрата е исто така суштинска состојка во правењето специјални каши, како што е kunun kanwa[45] буквално преведено од јазикот на Хауса како „каша од солена жлезда“.

На Шетландските Острови (Велика Британија) се користи за лекување на овчо месо за да се направи локален деликатес од овчо месо.[46]

Фертилизатор[уреди | уреди извор]

Калиум нитратот се користи во ѓубриво како извор на азот и калиум - две од макронутриентите за растенијата. Кога се користи сам по себе, има NPK рејтинг од 13-0-44.[47][48]

Фармакологија[уреди | уреди извор]

 • Се користи во некои пасти за заби за чувствителни заби.[49] Неодамна, употребата на калиум нитрат во пастите за заби за лекување на чувствителни заби е зголемена.[50][51]
 • Историски се користи за лекување на астма.[52] Used in some toothpastes to relieve asthma symptoms.[53]
 • Се користи во Тајланд како главна состојка во бубрежните таблети за ублажување на симптомите на циститис, пиелитис и уретритис.[54]
 • Се бори против високиот крвен притисок и некогаш се користел како хипотензивно средство.[55]

Други употреби[уреди | уреди извор]

Во фолклорот и популарната култура[уреди | уреди извор]

Некогаш се мислело дека калиум нитратот предизвикува импотенција и сè уште се шпекулира дека е во институционалната храна (како што е воениот билет) како анафродизијак; сепак, не постојат научни докази за такви својства.[62][63]

Во Bank Shot, Ел (Џоана Кесиди) му дава предлог на Валтер Балантин (Џорџ С. Скот), кој и кажува дека бил нахранет со шалитра во затвор. „Знаеш зошто те хранат со шалитра во затвор? Ја прашува Балантин. Таа одмавнува со главата бр. Тие се бакнуваат. Тој фрла поглед надолу во меѓуножјето, правејќи гест што открива дека неговото тело не реагирало на нејзиниот напредок и вели: „Затоа те хранат со шалитра во затворот“.

Во One Flew Over the Cuckoo's Nest, медицинските сестри го замолуваат Рендл да му ги земе лековите, но не знаејќи што се тие, тој споменува дека не сака некој да ми „лизне шалитра“. Тој потоа продолжува да ги имитира движењата на мастурбацијата во однос на нејзините наводни ефекти како анафродизијак.

Во 1776, Џон Адамс ја замолува својата сопруга Абигејл да направи шалитра за континенталната армија. Таа, на крајот, може да го стори тоа во замена за иглички за шиење.[64]

Во Star Trek епизодата „Arena“, Captain Kirk го повредил Gorn користејќи рудиментарен топ што тој го конструирал користејќи калиум нитрат како клучна состојка на барут.

Во 21 Jump Street, Џенко, кој го игра Channing Tatum, дава римувана презентација за калиум нитрат на неговиот час по хемија.

Во „Јадејќи го Раул“, Пол најмува доминатрикс да се претстави како медицинска сестра и да го измами Раул да конзумира шалитра со трик за да го намали сексуалниот апетит за неговата сопруга.

Во „Симпсонови“ епизодата „El Viaje Misterioso de Nuestro Jomer (Мистериозното патување на Хомер)“, г-дин Барнс се гледа како истура шалитра во неговиот влез со чили, насловен како Јеил-стил на Стариот Елиху Салитра чили.

Во "Sharpe" серијата романи од Бернард Корнвел, се споменуваат многубројни поволни набавки на шалитра од Индија како клучна компонента на британската воена надмоќ во војната со Наполеон. Во „Havoc на Шарп“, францускиот капетан Арџентон се жали што Франција треба да ги оттргне своите резерви од cesspit.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Запис на Калиум нитрат во Базата на супстанции GESTIS на Институтот за безбедност и здравје при работа, посет. 9 март 2007 г.
 2. Gustafson, A. F. (1949). Handbook of Fertilizers - Their Sources, Make-Up, Effects, And Use. стр. 25. ISBN 9781473384521. Архивирано од изворникот 2017-02-17.
 3. 3,0 3,1 3,2 B. J. Kosanke; B. Sturman; K. Kosanke; и др. (2004). „2“. Pyrotechnic Chemistry. Journal of Pyrotechnics. стр. 5–6. ISBN 978-1-889526-15-7. Архивирано од изворникот 2016-05-05.
 4. Kolthoff, Treatise on Analytical Chemistry, New York, Interscience Encyclopedia, Inc., 1959.
 5. chem.sis.nlm.nih.gov Архивирано на 12 август 2014 г.
 6. 6,0 6,1 Shorter Oxford English dictionary (6. изд.). United Kingdom: Oxford University Press. 2007. стр. 3804. ISBN 9780199206872.
 7. 7,0 7,1 Lauer, Klaus (1991). „The history of nitrite in human nutrition: A contribution from German cookery books“. Journal of Clinical Epidemiology. 44 (3): 261–264. doi:10.1016/0895-4356(91)90037-a. ISSN 0895-4356. PMID 1999685.
 8. Haldane, J. (1901). „The Red Colour of Salted Meat“. The Journal of Hygiene. 1 (1): 115–122. doi:10.1017/S0022172400000097. ISSN 0022-1724. PMC 2235964. PMID 20474105.
 9. Soanes, Catherine; Stevenson, Angus, уред. (2003) [1999]. Oxford Dictionary of English (second. изд.). Oxford University Press. стр. 1377. ISBN 0-19-8613474.
 10. Spencer, Dan (2013). Saltpeter:The Mother of Gunpowder. Oxford, UK: Oxford University Press. стр. 256. ISBN 9780199695751.
 11. Peter Watson (2006). Ideas: A History of Thought and Invention, from Fire to Freud. HarperCollins. стр. 304. ISBN 978-0-06-093564-1. Архивирано од изворникот 2015-10-17.
 12. Cathal J. Nolan (2006). The age of wars of religion, 1000–1650: an encyclopedia of global warfare and civilization. 1 of Greenwood encyclopedias of modern world wars. Greenwood Publishing Group. стр. 365. ISBN 978-0-313-33733-8. Архивирано од изворникот 2014-01-01. Посетено на 2011-11-28. In either case, there is linguistic evidence of Chinese origins of the technology: in Damascus, Arabs called the saltpeter used in making gunpowder "Chinese snow," while in Iran it was called "Chinese salt."
 13. Oliver Frederick Gillilan Hogg (1963). English artillery, 1326–1716: being the history of artillery in this country prior to the formation of the Royal Regiment of Artillery. Royal Artillery Institution. стр. 42. The Chinese were certainly acquainted with saltpetre, the essential ingredient of gunpowder. They called it Chinese Snow and employed it early in the Christian era in the manufacture of fireworks and rockets.
 14. 14,0 14,1 James Riddick Partington (1999). A history of Greek fire and gunpowder. JHU Press. ISBN 978-0-8018-5954-0.
 15. Needham, Joseph; Yu, Ping-Yu (1980). Needham, Joseph (уред.). Science and Civilisation in China: Volume 5, Chemistry and Chemical Technology, Part 4, Spagyrical Discovery and Invention: Apparatus, Theories and Gifts. 5. Contributors Joseph Needham, Lu Gwei-Djen, Nathan Sivin (illustrated, reprint. изд.). Cambridge University Press. стр. 194. ISBN 978-0521085731. Посетено на 2014-11-21.
 16. Sen, Sudipta (2019). Ganges: The Many Pasts of an Indian River. New Haven: Yale University Press. стр. 318. ISBN 978-0-300-11916-9.
 17. Roy, Kaushik (2014). Military Transition in Early Modern Asia, 1400-1750. London: Bloomsbury Academic. стр. 19. ISBN 978-1-7809-3765-6.
 18. Ahmad Y Hassan, Potassium Nitrate in Arabic and Latin Sources Архивирано на 26 февруари 2008 г., History of Science and Technology in Islam.
 19. Jack Kelly (2005). Gunpowder: Alchemy, Bombards, and Pyrotechnics: The History of the Explosive that Changed the World. Basic Books. стр. 22. ISBN 978-0-465-03722-3. Архивирано од изворникот 2016-05-11.
 20. Major George Rains (1861). Notes on Making Saltpetre from the Earth of the Caves. New Orleans, LA: Daily Delta Job Office. стр. 14. Архивирано од изворникот July 29, 2013. Посетено на September 13, 2012.
 21. John Spencer Bassett; Edwin Mims; William Henry Glasson; и др. (1904). The South Atlantic Quarterly. Duke University Press. Посетено на 22 February 2013.
 22. Paul-Antoine Cap (1857). Etudes biographiques pour servir à l'histoire des sciences ...: sér. Chimistes. V. Masson. стр. 294–. Посетено на 23 February 2013.
 23. Oscar Gutman (1906). Monumenta pulveris pyrii. Repr. Artists Press Balham. стр. 50–.
 24. Alexander Adam (1805). A compendious dictionary of the Latin tongue: for the use of public Seminar and private March 2012. Printed for T. Cachorro and W. Davies, by C. Stewart, London, Bell and Bradfute, W. Creech.
 25. SP Dom Elizabeth vol.xvi 29-30 (1589)
 26. Narihiro, Takashi; Tamaki, Hideyuki; Akiba, Aya; и др. (11 August 2014). „Microbial Community Structure of Relict Niter-Beds Previously Used for Saltpeter Production“. PLOS ONE. 9 (8): e104752. Bibcode:2014PLoSO...9j4752N. doi:10.1371/journal.pone.0104752. PMC 4128746. PMID 25111392.
 27. Ruane, Michael. „During the Civil War, the enslaved were given an especially odious job. The pay went to their owners“. Washington Post. Посетено на 10 July 2020.
 28. 28,0 28,1 Joseph LeConte (1862). Instructions for the Manufacture of Saltpeter. Columbia, S.C.: South Carolina Military Department. стр. 14. Архивирано од изворникот 2007-10-13. Посетено на 2007-10-19.
 29. „How Refrigerators Work“. HowStuffWorks (англиски). 2006-11-29. Посетено на 2018-11-02.
 30. 30,0 30,1 30,2 Adiwidjaja, G.; Pohl, D. (2003). „Superstructure of α-phase potassium nitrate“. Acta Crystallogr. C. 59: i139–i140. doi:10.1107/S0108270103025277.
 31. Nimmo, J. K.; Lucas, B. W. (1976). „The crystal strutures of γ- and β-KNO3 and the α ← γ ← β phase transformations“. Acta Crystallogr. B. 32: 1968–1971. doi:10.1107/S0567740876006894.
 32. Freney, E. J.; Garvie, L. A. J.; Groy, T. L.; Buseck, P. R. (2009). „Growth and single-crystal refinement of phase-III potassium nitrate, KNO3“. Acta Crystallogr. B. 65: 659–663. doi:10.1107/S0108768109041019.
 33. Greenwood, Norman N.; Earnshaw, Alan (1997). Chemistry of the Elements (2. изд.). Butterworth-Heinemann. стр. 407. ISBN 0080379419.
 34. „Кинетиката на термичкото распаѓање на калиум нитрат и на реакцијата помеѓу калиум нитрит и кислород“. doi:10.1021/ja01561a015. Занемарен непознатиот параметар |година= (help); Занемарен непознатиот параметар |издание= (help); Занемарен непознатиот параметар |дневник= (help); Занемарен непознатиот параметар |автор= (help); Занемарен непознатиот параметар |страници= (help); Занемарен непознатиот параметар |волумен= (help); Наводот journal бара |journal= (help)
 35. Amthyst Galleries, Inc Архивирано на 4 ноември 2008 г.. Galleries.com. Retrieved on 2012-03-07.
 36. Inorganic Additives for the Improvement of Tobacco Архивирано на 1 ноември 2007 г., TobaccoDocuments.org
 37. Kirst, W.J. (1983). Self Consuming Paper Cartridges for the Percussion Revolver. Minneapolis, Minnesota: Northwest Development Co.
 38. Binkerd, E. F; Kolari, O. E (1975-01-01). „The history and use of nitrate and nitrite in the curing of meat“. Food and Cosmetics Toxicology. 13 (6): 655–661. doi:10.1016/0015-6264(75)90157-1. ISSN 0015-6264. PMID 1107192.
 39. "Meat Science", University of Wisconsin. uwex.edu.
 40. Corned Beef Архивирано на 19 март 2008 г., Food Network
 41. UK Food Standards Agency: „Current EU approved additives and their E Numbers“. Архивирано од изворникот 2010-10-07. Посетено на 2011-10-27.
 42. US Food and Drug Administration: „Listing of Food Additives Status Part II“. Food and Drug Administration. Архивирано од изворникот 2011-11-08. Посетено на 2011-10-27.
 43. Австралија и Нов зеланд Food Standards Code „Standard 1.2.4 – Labelling of ingredients“. Посетено на 2011-10-27.
 44. „Cook Clean Site Ghanaian Recipe“. CookClean Ghana. Архивирано од изворникот 2013-08-28.
 45. Marcellina Ulunma Okehie-Offoha (1996). Ethnic & cultural diversity in Nigeria. Trenton, N.J.: Africa World Press.
 46. Brown, Catherine (2011-11-14). A Year In A Scots Kitchen (англиски). Neil Wilson Publishing Ltd. ISBN 9781906476847.
 47. Michigan State University Extension Bulletin E-896: N-P-K Fertilizers Архивирано на 24 декември 2015 г.
 48. Hall, William L; Robarge, Wayne P; Meeting, American Chemical Society (2004). Environmental Impact of Fertilizer on Soil and Water. стр. 40. ISBN 9780841238114. Архивирано од изворникот 2018-01-27.
 49. „Sensodyne Toothpaste for Sensitive Teeth“. 2008-08-03. Архивирано од изворникот на August 7, 2007. Посетено на 2008-08-03.
 50. Enomoto, K; и др. (2003). „The Effect of Potassium Nitrate and Silica Dentifrice in the Surface of Dentin“. Japanese Journal of Conservative Dentistry. 46 (2): 240–247. Архивирано од изворникот на 2010-01-11.
 51. R. Orchardson; D. G. Gillam (2006). „Managing dentin hypersensitivity“ (PDF). Journal of the American Dental Association. 137 (7): 990–8, quiz 1028–9. doi:10.14219/jada.archive.2006.0321. PMID 16803826. Архивирано (PDF) од изворникот 2013-07-29. Занемарен непознатиот параметар |name-list-style= (help)
 52. Orville Harry Brown (1917). Asthma, presenting an exposition of the nonpassive expiration theory. C.V. Mosby company. стр. 277.
 53. Joe Graedon (May 15, 2010). 'Sensitive' toothpaste may help asthma“. The Chicago Tribune. Архивирано од изворникот на September 16, 2011. Посетено на June 18, 2012.
 54. Local manufactured drug registration for human (combine)[мртва врска]. fda.moph.go.th
 55. Reichert ET. (1880). „On the physiological action of potassium nitrite“. Am. J. Med. Sci. 80: 158–180. doi:10.1097/00000441-188007000-00011.
 56. Adam Chattaway; Robert G. Dunster; Ralf Gall; David J. Spring. „The evaluation of non-pyrotechnically generated aerosols as fire suppressants“ (PDF). United States National Institute of Standards and Technology (NIST). Архивирано (PDF) од изворникот 2013-07-29.
 57. Stan Roark (February 27, 2008). „Stump Removal for Homeowners“. Alabama Cooperative Extension System. Архивирано од изворникот на March 23, 2012.
 58. David E. Turcotte; Frances E. Lockwood (May 8, 2001). „Aqueous corrosion inhibitor Note. This patent cites potassium nitrate as a minor constituent in a complex mix. Since rust is an oxidation product, this statement requires justification“. United States Patent. 6,228,283. Архивирано од изворникот January 27, 2018.
 59. Elizabeth March (June 2008). „The Scientist, the Patent and the Mangoes – Tripling the Mango Yield in the Philippines“. WIPO Magazine. United Nations World Intellectual Property Organization (WIPO). Архивирано од изворникот 25 August 2012.
 60. „Filipino scientist garners 2011 Dioscoro L. Umali Award“. Southeast Asian Regional Center for Graduate Study and Research in Agriculture (SEARCA). Архивирано од изворникот на 30 November 2011.
 61. Juan Ignacio Burgaleta; Santiago Arias; Diego Ramirez. „Gemasolar, The First Tower Thermosolar Commercial Plant With Molten Salt Storage System“ (PDF) (Press Release). Torresol Energy. Архивирано од изворникот (PDF) на 9 March 2012. Посетено на 7 March 2012.
 62. „The Straight Dope: Does saltpeter suppress male ardor?“. 1989-06-16. Архивирано од изворникот 2007-10-11. Посетено на 2007-10-19.
 63. Richard E. Jones; Kristin H. López (2006). Human Reproductive Biology, Third Edition. Elsevier/Academic Press. стр. 225. ISBN 978-0-12-088465-0. Архивирано од изворникот 2016-05-01. Занемарен непознатиот параметар |name-list-style= (help)
 64. „10 reasons true Americans should watch '1776' this 4th of July“. EW.com (англиски). Посетено на 2019-08-01.

Библиографија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]