Калиум карбонат

Од Википедија — слободната енциклопедија

 

Калиум карбонат

Калиум карбонат ( молекуларна формула ) е хемиско соединение, калиумова сол на јаглеродна киселина.[1] Калиум карбонат е безбојна кристална супстанца и е многу растворлива во вода; 93,7 во 100 вода. Температурата на топење на калиум карбонат е 891°C. Создава хидрати, хидролизира во водени раствори. Под влијание на киселина, се подложува на распаѓање на јаглерод диоксид и калиум оксид.

Калиум карбонат се добива со внесување на јаглерод диоксид во воден раствор на калиум хидроксид. Се користи во индустријата за стакло, керамика, за производство на детергенти, во фотографијата и за добивање на други соединенија на калиум.

Молекуларната маса на калиум карбонат е 138,2 u.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Housecroft, C. E.; Sharpe, A. G. (2008). Inorganic Chemistry (3rd. изд.). Prentice Hall. ISBN 978-0131755536.

Литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]