Прејди на содржината

Атомска единица за маса

Од Википедија — слободната енциклопедија

Атомска единица за маса (унифицирана единица за атомска маса или јаглеродна единица) се означува со u. Таа е еднаква на:

Нејзината вредност изнесува 1,66x10-27кг.