Калиум тиосулфат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Калиум тиосулфат
Назнаки
10294-66-3
ChemSpider 55421
EC-број 233-666-8
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 61501
UNII UK1TD58L5O
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Бело цврсто
Густина 2.37 g/cm3
96.1 g/100 ml (0 °C)
155.4 g/100 ml (20 °C)
165 g/100 ml (25 °C)
175.7 g/100 ml (30 °C)
204.7 g/100 ml (40 °C)
215.2 g/100 ml (50 °C)
238.3 g/100 ml (60 °C)
255.2 g/100 ml (70 °C)
293.1 g/100 ml (80 °C)
312 g/100 ml (90 °C)[1]
Опасност
GHS-ознаки:
Пиктограми
GHS07: Извичник
Сигнални зборови
Предупредување
Изјави за опасност
H315, H319
Изјави за претпазливост
P264, P280, P302+P352, P305+P351+P338, P321, P332+P313, P337+P313, P362
Слични супстанци
Други анјони Калиум сулфит; Калиум сулфат
Други катјони Натриум тиосулфат
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Калиум тиосулфат (најчесто скратено КТС) — неорганско соединение со формулата K2S2O3. Оваа сол може да формира повеќе хидрати, како што се монохидрат, дихидрат и пентахидрат, од кои сите се бели или безбојни цврсти материи.[2] Се користи како ѓубриво.

Формирање и реакции[уреди | уреди извор]

Тиосулфатните соли се добиваат со реакција на сулфитниот јон со елементарен сулфур и со нецелосна оксидација на сулфидите. На пример, оваа сол се произведува со реакција на калиум хидроксид со амониум хидроксид, сулфур диоксид и елементарен сулфур.[2] Тиосулфатите се стабилни во неутрални или алкални раствори, но не и во кисели раствори, поради диспропорционалност со сулфур диоксид и сулфур:[3]

S2O2−
3
+ 2 H+ → SO2 + "S" + H2O

Поради ова својство, може да хелацира метали, особено железо.

Тиосулфатот реагира со јод и дава тетратионат, во овој случај калиум тиосулфат реагира со јод за да произведе калиум тетратионат и калиум јодид:

2 K2S2O3 + I2 → K2S4O6 + 2 KI

Тиосулфат интензивно формира разновидни комплекси со преодни метали. Во ерата на фотографијата базирана на сребро, тиосулфатот се трошеше во голем обем како реагенс „стоп“. Оваа апликација ја искористува способноста на тиосулфатот да раствори сребрени халиди. Тиосулфатот исто така се користи за екстракција или лужење злато (натриум тиосулфат) и сребро од нивните руди како помалку токсична алтернатива на цијанидот.[3]

Примена[уреди | уреди извор]

Калиум тиосулфат најчесто се користи како ѓубриво сам или со уреа и/или уреа амониум нитрат[4] поради неговата способност да ја одложи нитрификацијата.[2] Така има способност да ја намали емисијата на азотен оксид.[5] Исто така, може да го намали количеството на фумиганти што се ослободуваат од почвата.[6] Ако се користи самостојно, се користи во многу разреден раствор поради неговата способност да предизвикува симптоми на фитотоксичност. Ова е предизвикано од елементарниот сулфур кој се оксидира за да произведе сулфурна киселина.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Atherton Seidell (1919). Solubilities of inorganic and organic compounds c. 2 (English). D. Van Nostrand Company. стр. 568.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
  2. 2,0 2,1 2,2 Sulewski, Gavin; Thompson, Michael; Mikkelsen, Robert; Norton, Robert; Scott, T., уред. (2020). Improving Potassium Recommendations for Agricultural Crops (Ebook) (English). Springer International Publishing. стр. 60. ISBN 9783030591977. Посетено на 6 October 2021.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
  3. 3,0 3,1 Barbera, J. J.; Metzger, A.; Wolf, M., „Sulfites, Thiosulfates, and Dithionites“, Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, Weinheim: Wiley-VCH, doi:10.1002/14356007.a25_477CS1-одржување: користи параметар authors (link)
  4. 4,0 4,1 Western Plant Health Association (2018). Barlow, Dave; Pier, Jerome (уред.). Western Fertilizer Handbook (Ebook) (English) (Third Horticulture. изд.). Waveland Press. стр. 186. ISBN 9781478638841. Посетено на 6 October 2021.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
  5. Zejiang Cai; Suduan Gao; Minggang Xu; Bradley D Hanson (2017). „Evaluation of potassium thiosulfate as a nitrification inhibitor to reduce nitrous oxide emissions“. Science of the Total Environment (English). 618: 243–249. doi:10.1016/j.scitotenv.2017.10.274. PMID 29128773.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
  6. Ruijun Qin; Suduan Gao; Jason A McDonald; Husein Ajwa; Shachar Shem-Tov; David A Sullivan (2008). „Effect of plastic tarps over raised-beds and potassium thiosulfate in furrows on chloropicrin emissions from drip fumigated fields“. Chemosphere (English). 72 (4): 558–563. Bibcode:2008Chmsp..72..558Q. doi:10.1016/j.chemosphere.2008.03.023. PMID 18440581.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)