Калиум метабисулфит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Калиум метабисулфит
Калиум метабисулфит
Назнаки
16731-55-8 Ок
ChemSpider 26061 Ок
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 28019
RTECS-бр. TT4920000
UNII 65OE787Q7W Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Бел кристален прав
Мирис Остро (сулфур диоксид)
Густина 2.34 g/cm3 (solid)
Точка на топење
450 g/L (20 °C)
Растворливост Нерастворлив во етанол
Опасност
Безбедност при работа:
Главни опасности
Надразнувачки, ризик од астма
GHS-ознаки:
Пиктограми
GHS05: РазјадливоGHS07: Извичник
Сигнални зборови
Опасност
Изјави за опасност
H315, H318, H335
Изјави за претпазливост
P261, P264, P271, P280, P302+P352, P304+P340, P305+P351+P338, P310, P312, P321, P332+P313, P362, P403+P233, P405, P501
NFPA 704
1
0
0
Безбедносен лист ICSC 1175
Слични супстанци
Други анјони Калиум бисулфит
Калиум сулфит
Други катјони Натриум метабисулфит
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Калиум метабисулфит, K2S2O5, познат и како калиум пиросулфит — бел кристален прав со лут мирис. Главно се користи како антиоксиданс или хемиски стерилант.[1] Како дисулфит, хемиски е многу сличен со натриум метабисулфит, со кој понекогаш се користи наизменично. Метабисулфитот на калиум има моноклиничка кристална структура.

Preparation and reactions[уреди | уреди извор]

Метабисулфитот на калиум може да се подготви со третирање на раствор од калиум хидроксид со сулфур диоксид.[2]

2 SO2 + 2 KOH → K2S2O5 + H2O

Се распаѓа на 190 °C, при што се добива калиум сулфит и сулфур диоксид:

K2S2O5 → K2SO3 + SO2

Примена[уреди | уреди извор]

Се користи како додаток на храна, познат и како Е224.[3] Употребата е ограничена и може да предизвика алергиски реакции кај некои чувствителни лица.[4]

Вино[уреди | уреди извор]

Калиум метабисулфитот е вообичаен додаток за вино или шира, во кој формира сулфур диоксид (SO2). Сулфур диоксидот е средство за дезинфекција. Исто така, делува како силен антиоксиданс, заштитувајќи ја бојата и деликатните вкусови на виното.

Висока доза би била 3 грама калиум метабисулфит на кофа од шест галони шира (што дава приближно 75 ppm SO2) пред ферментација; потоа 6 грама на кофа од шест литри (150 ppm SO2) при флаширање. Некои земји ја регулираат содржината на SO2 во вината.[5]

Опремата за производство на вино се санира со прскање со 1% SO2 (2 лажички калиум метабисулфит на L) раствор.

Пиво[уреди | уреди извор]

Метабисулфитот на калиум понекогаш се користи во индустријата за пиво за да го инхибира растот на дивите бактерии и габи. Овој чекор се нарекува „стабилизирање“. Се користи и за неутрализирање на монохлорамин од водата од чешма. Се користи и од домашни и од комерцијални пивари. Не се користи толку многу за подготовка на пиво, бидејќи кантарионот речиси секогаш се вари, што ги убива повеќето микроорганизми.

Друга употреба[уреди | уреди извор]

 • Метабисулфитот на калиум понекогаш се додава во сокот од лимон како конзерванс.
 • Метабисулфитот на калиум се користи во текстилната индустрија за боење и печатење на памук.
 • Калиум метабисулфитот понекогаш се користи за таложење на злато од раствор во аква регија (како алтернатива на натриум сулфит).
 • Тоа е компонента на одредени фотографски развивачи и решенија што се користат при фотографско фиксирање.[6]
 • Се користи како средство за белење во производството на крем од кокос.
 • Се користи во некои кисели краставички како конзерванс.
 • Се користи за офортирање на метални примероци на база на железо за микроструктурна анализа. [7]

Безбедност[уреди | уреди извор]

Метабисулфитот на калиум може да ја иритира кожата, очите и респираторниот тракт.[8]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Barberá, José Jiménez; Metzger, Adolf; Wolf, Manfred (2000), „Sulfites, Thiosulfates, and Dithionitesl Chemistry“, Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, Weinheim: Wiley-VCH, doi:10.1002/14356007.a25_477
 2. Johnstone, H. F. (1946). „Sulfites and Pyrosulfites of the Alkali Metals“. Inorganic Syntheses. Inorganic Syntheses. 2. стр. 162–167. doi:10.1002/9780470132333.ch49. ISBN 9780470132333.
 3. List of E-number food additives
 4. Metcalfe, Dean D.; Simon, Ronald A. (2003). Food allergy: adverse reactions to food and food additives. Malden, MA: Wiley-Blackwell. стр. 324–339. ISBN 978-0-632-04601-0.
 5. „The Truth About Sulfites in Wine & the Myths of Red Wine Headaches“.
 6. „Potassium Metabisulfite“.
 7. „Color Metallography“. 2011-05-04.
 8. „Material Safety Data Sheet“. Guidechem.