Калиум персулфат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Калиум персулфат
Два калиумови катјони и еден пероксидисулфат анјон
Модел со топка и стап на кристалната структура
Калиум персулфат како бел прав
Назнаки
7727-21-1 Ок
ChemSpider 22821 Н
EC-број 231-781-8
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 24412
RTECS-бр. SE0400000
UNII 6B86K0MCZC Ок
ОН-бр. 1492
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Бел прав
Мирис Без мирис
Густина 2.477 g/cm3[1]
Точка на топење
1.75 g/100 mL (0 °C)
4.49 g/100 mL (20 °C)
Растворливост Нерастворлив во алкохол
Показател на прекршување (nD) 1.467
Структура
Кристална структура triclinic
Опасност
GHS-ознаки:
Пиктограми
GHS03: Оксиданс GHS07: Извичник GHS08: Опасност по здравјето
Сигнални зборови
Опасност
Изјави за опасност
H272, H302, H315, H317, H319, H334, H335, H371
Изјави за претпазливост
P220, P261, P280, P305+P351+P338, P342+P311
NFPA 704
Температура на запалување {{{value}}}
Смртоносна доза или концентрација:
802 mg/kg (oral, rat)[2]
Безбедносен лист ICSC 1133
Слични супстанци
Други анјони Калиум сулфит
Калиум сулфат
Калиум пероксимоносулфат
Други катјони Натриум персулфат
Амониум персулфат
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Калиум персулфат — неорганско соединение со формулата K2S2O8. Исто така познат како калиум пероксидисулфат, тој е бела цврста супстанца која е ретко растворлива во ладна вода, но подобро се раствора во топла вода. Оваа сол е моќен оксиданс, кој најчесто се користи за иницирање на полимеризација.

Структура[уреди | уреди извор]

Солите на натриум и калиум се многу слични. Во калиумовата сол, растојанието O-O е 1,495 Å. Индивидуалните сулфатни групи се тетраедарски, со три кратки S-O растојанија близу 1,43 и една долга S-O врска на 1,65 Å.[3]

Формирање[уреди | уреди извор]

Калиум персулфат може да се подготви со електролиза на ладен раствор на калиум бисулфат во сулфурна киселина со висока густина на струја.[1][4]

2 KHSO4 → K2S2O8 + H2

Може да се подготви и со додавање на калиум бисулфат (KHSO4) во раствор од порастворлива сол амониум пероксидисулфат (NH4)2S2O8. Во принцип, може да се подготви со хемиска оксидација на калиум сулфат со користење на флуор. Годишно се произведуваат неколку милиони килограми амониум, натриум и калиумови соли на пероксидисулфат.

Употреба[уреди | уреди извор]

Оваа сол се користи за иницирање на полимеризација на различни алкени што доведува до комерцијално важни полимери како што се стирен-бутадиен гума и политетрафлуороетилен и сродни материјали. Во раствор, дијанионот се дисоцира и дава радикали:[5]

[O3SO-OSO3]2− is in equilibrium with 2 [SO4]•−

Се користи во органската хемија како оксидирачки агенс,[6] на пример во оксидацијата на фенолите со персулфат на Елбс и оксидацијата на анилините Бојланд-Симс.

Како силно, но стабилно средство за избелување, може да се користи и во разни избелувачи и осветлувачи за коса. Таквата кратка и неконтинуирана употреба вообичаено е без опасност, но сепак продолжениот контакт може да предизвика иритација на кожата.[7] Се користи како средство за подобрување на брашно со Е-број E922, иако повеќе не е одобрено за оваа употреба во ЕУ.

Мерки на претпазливост[уреди | уреди извор]

Солта е силен оксиданс и не е компатибилен со органски соединенија. Продолжениот контакт со кожата може да резултира со иритација.[7]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Brauer, Georg (1963). Handbook of Preparative Inorganic Chemistry. 1 (2. изд.). New York: Academic Press. стр. 392. ISBN 978-0121266011.
  2. Chambers, Michael. „ChemIDplus - 7727-21-1 - USHAGKDGDHPEEY-UHFFFAOYSA-L - Potassium persulfate“. chem.nlm.nih.gov.
  3. {{cite journal |journal=Zhurnal Strukturnoi Khimii|year=1997|volume=38|page=922-929|last1=Naumov |first=D.Yu. |last2=Virovets |first2=A.V. |last3=Podberezskaya |first3=N.V. |last4=Novikov |first4=P.B. |last5=Politov |first5=A.A. |title=Redetermination of the Crystal Structure of Potassium Peroxodisulfate (K2S2O8)
  4. Girolami, G. S.; Rauchfuss, T. B.; Angelici, R. J. (1999). Synthesis and Technique in Inorganic Chemistry. Mill Valley, CA: University Science Books. ISBN 0935702482.
  5. Harald Jakob; Stefan Leininger; Thomas Lehmann; Sylvia Jacobi; Sven Gutewort, „Peroxo Compounds, Inorganic“, Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, Weinheim: Wiley-VCH, doi:10.1002/14356007.a19_177.pub2
  6. Encyclopedia of Reagents for Organic Synthesis, vol. 1, pp. 193–197(1995)
  7. 7,0 7,1 Pang, S; Fiume, MZ (January 2001). „Final Report on the Safety Assessment of Ammonium, Potassium, and Sodium Persulfate“. International Journal of Toxicology. 20 (3): 7–21. doi:10.1080/10915810152630710. PMID 11766134. S2CID 25763799.