Релативна влажност

Од Википедија — слободната енциклопедија
Влажност и хигрометрија
Одредени концепти
Општи концепти
Мерки и инструменти

Релативна влажност — односот од делумниот притисок на водената пареа и парниот притисок на водата на иста температура. Релативната влажност зависи од температурата и притисокот на системот кој се разгледува.

Дефинирање[уреди | уреди извор]

Релативната влажност на мешавина од вода и воздух се дефинира како однос од делумниот притисок на водената пареа (H2O) во мешавината и парниот притисок на водата на одредена температура.

Релативната влажност вообичаено се изразува како процент и се пресметува со користење на следнава равенка:[1]

Колку е поголем процентуалниот износ, толку е поголема влажноста на воздухот, со други зборови колку е поголема реалтивната влажност, толку е помало испарувањето. Ова влијае на начинот на кој човековото тело ја чувствува топлината.

Значење[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Perry, R.H. and Green, D.W, Perry's Chemical Engineers' Handbook (7th Edition), McGraw-Hill, ISBN 0-07-049841-5 , Eqn 12-7

Надворешни врски[уреди | уреди извор]