Хлорна киселина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хлорна киселина
Хлорна киселина
Хлорна киселина
Назнаки
7790-93-4
ChemSpider 18513
EC-број 232-233-0
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 19654
UNII Z0V9L75H3K
ОН-бр. 2626
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед безбоен раствор
Густина 1 г/мл, раствор (прибл.)
>40 г/100 мл (20 °C)
Киселост (pKa) ~ −1
Конјуг. база хлорат
Структура
Геометрија на молекулата пирамидална
Опасност
Безбедност при работа:
Главни опасности
оксиданс, корозивен
GHS-ознаки:
Пиктограми
GHS03: ОксидансGHS05: Разјадливо
Сигнални зборови
Опасност
Изјави за опасност
H271, H314
Изјави за претпазливост
P210, P220, P221, P260, P264, P280, P283, P301+P330+P331, P303+P361+P353, P304+P340, P305+P351+P338, P306+P360, P310, P321, P363, P370+P378, P371+P380+P375, P405, P501
NFPA 704
Слични супстанци
Други анјони бромна киселина
јодна киселина
Други катјони амониум хлорат
натриум хлорат
калиум хлорат
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Хлорна киселина, HClO3киселина на хлорот и формален претходник на хлоратните соли. Ова е силна киселина (pKa ≈ −2,7) и оксиданс.

Својства[уреди | уреди извор]

Оваа киселина е термодинамички нестабилна во однос на диспропорционација.

Хлорната киселина е стабилна во студен воден раствор со концентрација од 30 %. Раствор до 40 % може да се добие со внимателно испарување под намален притисок. Во повисоки концентрации растворот се разложува и оддава различни производи, како на пример:

8 HClO3 → 4 HClO4 + 2 H2O + 2 Cl2 + 3 O2
3 HClO3 → HClO4 + H2O + 2 ClO2

Опасност[уреди | уреди извор]

Оваа киселина е моќен оксиданс. Највеќето органски и запаливи материјали ќе дефларираат при допир.

Добивање[уреди | уреди извор]

Киселината се добива со реакција на сулфурна киселина со бариум хлорат, при што нерастворливиот бариум сулфат се отстранува со таложење:

Ba(ClO3)2 + H2SO4 → 2 HClO3 + BaSO4

Друг начин е згревање на хипохлореста киселина, што дава хлорна киселина и хлороводород:

3 HClO → HClO3 + 2 HCl

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Greenwood, Norman N.; Earnshaw, Alan (1997). Chemistry of the Elements (2. изд.). Butterworth-Heinemann. ISBN 0080379419.
  • R. Bruce King, уред. (1994). „Chloric acid“. Encyclopedia of Inorganic Chemistry. 2. Chichester: Wiley. стр. 658. ISBN 0-471-93620-0.