Прејди на содржината

Молибденска киселина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Molybdic acid
Назнаки
7782-91-4 Ок
13462-95-8
25942-34-1
ChEBI CHEBI:25371
ChemSpider 74188
EC-број 231-970-5
3Д-модел (Jmol) Слика
KEGG C06232
PubChem 82208
UNII I96N991J1N Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед бели кристали (безводни)
жолти кристали (монохидрат)
Густина 3.112 g/cm3 (безводен)
3,124 g/cm3 (монохидрат)
Точка на топење
1510 mg dm−3 Soluble in 10% ammonia 35gm/lt
Структура
Кристална структура шестаголен (безводен)
моноклиничен (монохидрат)
Опасност
GHS-ознаки:[2]
Пиктограми
GHS07: ИзвичникGHS08: Опасност по здравјето
Сигнални зборови
Предупредување
Изјави за опасност
H319, H335, H373
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Молибдинската киселина се однесува на хидрирани форми на молибден триоксид и сродни видови. Монохидратот (MoO 3 · H 2 O) и дихидратот (MoO 3 · 2H 2 O) тие се добро карактеризирани. Тие се жолти дијамагнетни цврсти материи.

Структура на цврстите материи

[уреди | уреди извор]
Дел од еден слој хидрирана молибдинска киселина, MoO 3 ·(H 2 O) 2 .

Цврстите форми на молибдинска киселина се координативни полимери. Монохидратот MoO 3 ·H 2 O се состои од слоеви на октаедрално координирани MoO 5 ·(H 2 O) единици каде што се споделени 4 темиња.[3] Дихидратот (сликата прикажана погоре) ја има истата структура на слојот со „дополнителната“ молекула H 2 O меѓу слоевите.[4]

Структура на молибдинска киселина во раствор

[уреди | уреди извор]

Во закиселени водени раствори на молибдинска киселина, се забележува комплексот MoO 3 (H 2 O) 3 . Повторно, молибденот прифаќа октаедрална молекуларна геометрија, веројатно со три оксо лиганди и три акуо лиганди .[5]

Солите на молибдинската киселина се нарекуваат молибдати . Тие се појавуваат со додавање на база на раствори на молибдинска киселина.

Апликации

[уреди | уреди извор]

Многу оксиди на молибден се користат како хетерогени катализатори, на пр. за оксидации . Молибдинската киселина и нејзините соли се користат за да се направи реагенсот Фроеде за претпоставена идентификација на алкалоидите.

Поврзано

[уреди | уреди извор]
  1. „Molybdic acid | 7782-91-4“. Chemicalbook.com. Посетено на 2012-08-23.
  2. „C&L Inventory“. echa.europa.eu.
  3. Wells A.F. (1984) Structural Inorganic Chemistry 5th edition Oxford Science Publications ISBN 0-19-855370-6
  4. Krebs, B. (1972). „Die Kristallstruktur von MoO3(H2O)2“. Acta Crystallographica B. 28 (7): 2222–2231. doi:10.1107/S0567740872005849.
  5. Solution structure of molybdic acid from Raman spectroscopy and DFT analysis, Oyerindea O.F., Week C.L., Anbarb A.D., Spiro T.G. Inorganica Chimica Acta, 361, 4, (2008), 1000-1007, doi:10.1016/j.ica.2007.06.025