Формалдехид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Формалдехид
Formaldehyde-2D.svg
Formaldehyde-3D-balls-A.png
Formaldehyde-3D-vdW.png
Назнаки
50-00-0 X mark.svgН
ATCvet code QP53AX19
ChemSpider 692
Jmol-3D слики Слика
RTECS број LP8925000
Својства
Молекулска формула CH2O
Моларна маса 30.03 g·mol−1
Изглед colorless gas
Густина 1 kg·m−3, gas
Точка на топење

-117 °C (156 K)

Точка на вриење

-19.3 °C (253.9 K)

Растворливост во вода > 100 g/100 ml (20 °C)
Структура
Геометрија на молекулата trigonal planar
Диполен момент 2.33168(1) D
Штетност
R-фрази R23/24/25, R34, R40, R43
S-фрази (S1/2), S26, S36/37, Шаблон:S39, S45, Шаблон:S51
NFPA 704
NFPA 704.svg
2
3
2
 
Температура на запалување -53 °C
Слични супстанци
Слични aldehydes acetaldehyde

benzaldehyde

Слични супстанци ketones

carboxylic acids

 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Формалдехид е органско соединение со формула CH2O. Како наједноставен алдехид, претставува важен прекурсор за добивање на други хемиски соединенија, особено полимери.

Наводи[уреди | уреди извор]