Кортикостероид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кортикостероид
Класа на лек
Cortisol3.svg
УпотребаПовеќе разни
Биолошки таргетГлукокортикоиден рецептор, Минералокортикоиден рецептор
СинонимиКортикоид
ATC кодH02

Кортикостероидите се класа на хемиски супстанции, која ги вклучува стероидните хормони кои се создаваат во адреналниот кортекс кај ’рбетниците како и синтетските аналози на овие хормони. Кортикостероидите се вклучени во широк опсег на физиолошки процеси, вклучувајќи одговор на стресот, имуниот одговор, и регулација на инфламација, метаболизмот на јаглехидрати, катаболизмот на белковини.

Кортикостероидите се делат на: