Адреналин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Epinephrine structure with descriptor.svg
Epinephrine-3d-CPK.png
Систематско (IUPAC) име
(R)-4-(1-Хидрокси-2-(метиламино)етил)бензен-1,2-диол
Клинички податоци
Бременосна
категорија
  • AU: A
  • US: C (Ризикот не е отфрлен)
Правен статус
  • AU: S4 (Prescription only)
  • UK: POM (Prescription only)
  • US: само на рецепт
Начин на
примена
интравенозно, интрамускуларно, интракардио
Фармакокинетички податоци
Биорасположливост Nil (орално)
Полувреме на елиминација 2 минути
Екскреција урина
Идентификатори
CAS-број 51-43-4
ATC код A01AD01 B02BC09 C01CA24 R01AA14 R03AA01 S01EA01
PubChem CID: 838
DrugBank APRD00450
ChemSpider 5611
Хемиски податоци
Формула C9H13NO3
Моларна маса 183,204 g/mol
  (verify)

Адреналинот (или епинефрин) е хормон и невротрансмитер.[1] Тој спаѓа во групата на катехоламини. Тој има повеќе улоги во организмот:

Биосинтеза[уреди | уреди извор]

Catecholamines biosynthesis.svg

Хемиска синтеза[уреди | уреди извор]

Адреналин може да се синтетизира од реакцијата на катехол со хлороацетил хлорид, по што следи реакција со метиламин за да се добие кетон, кои се редуцира до саканото хидрокси соединение. Рацемската смеса која се добива може да се одвои со тартаратна киселина.

Synthesis adrenaline.svg

Адреналинот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Adrenaline“ - песна на македонската група „ПМГ Кoлектив“ од 2010 година.[2]

Литература[уреди | уреди извор]

  1. Cannon, W. B.. „American Journal of Physiology“ том  89: 84–107. 
  2. www.pmgrecordings.com (пристапено на 3.12.2017)