Норадреналин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Норепинефрин[1]
Назнаки
(l) 51-41-2 (l) Н
ATC код C01CA03
ChEBI CHEBI:18357 Ок
ChEMBL ChEMBL1437 Ок
ChemSpider 388394 Ок
DrugBank DB00368 Ок
3Д-модел (Jmol) Слика
KEGG D00076 Ок
PubChem 439260
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 1.397±0.06 g/cm^3 (20 °C and 760 Torr)[2]
Точка на топење
Точка на вриење
Парен притисок 1.30e-8 Torr[2]
Киселост (pKa) 9.57±0.10[2]
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Норадреналинот (или норепинефрин) е хормон кој спаѓа во групата на катехоламини. Има слични функции како и адреналинот, со таа разлика што вазоконстрикцијата е појака и се однесува на сите помали крвни садови.

Структура[уреди | уреди извор]

Норадреналинот е катехоламин и фенетиламин.[3] Неговата структура се разликува од онаа на адреналинот во тоа што кај адреналинот дополнително има метил група поврзана за азотниот атом.[3]

Chemical diagram of the structure of a norepinephrine molecule.
Структура на норадреналин
Chemical diagram of the structure of an epinephrine molecule.
Структура на адреналин
Chemical diagram of a catechol structure.
Структура на катехол

Биосинтеза[уреди | уреди извор]

Биосинтеза на катехоламините и амините во траги во човечкиот мозок[4][5][6]
Оваа слика содржи линкови
Норадреналинот во човечкиот организам се синтетизира од допаминот со помош на ензимот допамин β-хидроксилаза (DBH).

Норадреналинот се синтетизира од аминокиселината тирозин во серија на ензимски реакции во адреналната медула и постганглионските неврони на симпатичкиот нервен систем. Иако претворањето на тирозинот до допамин се одвива доминантно во цитоплазмата, претворањето на допаминот до норадреналин се одвива воглавно во невротрансмитерските везикули со помош на ензимот допамин β-монооксигеназа.[7] Метаболичкиот пат е следниов:

Фенилаланин → Тирозин → L-DOPA → Допамин → Норадреналин[7]

Така, директен претходник на норадреналинот е допаминот, кој се синтетизира индиректно од есенцијалната аминокиселина фенилаланин или неесенцијалната аминокиселина тирозин.[7] Овие аминокиселини се присутни во скоро секоја белковина и, како такви, се внесуваат во организмот преку храната која содржи белковини.

Фенилаланинот се претвора во тирозин под дејство на ензимот фенилаланин хидроксилаза, користејќи молекуларен кислород (O2) и тетрахидробиоптерин како кофактори. Тирозинот се претвора во L-DOPA под дејство на ензимот тирозин хидроксилаза, користејќи тетрахидробиоптерин, O2, и најверојатно и феро јон (Fe2+) како кофактори.[7] Претворањето на тирозин во L-DOPA може да се инхибира со метирозин, кој претставува аналог на тирозинот. L-DOPA се претвора во допамин од страна на ензимот ароматична L-аминокиселинска декарбоксилаза (кој е познат и како DOPA декарбоксилаза), и кој користи пиридоксал фосфат како кофактор.[7] Допаминот потоа се претвора во норадреналин под дејство на ензимот допамин β-монооксигеназа, во присуство на O2 и аскорбинска киселина како кофактори.[7]

Норадреналинот понатаму може да се претвори во адреналин под дејство на ензимот фенилетаноламин N-метилтрансфераза во присуство на S-аденозил-L-метионин како кофактор.[7]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Merck Index, 11th Edition, 6612.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 „51-41-2“. SciFinder. SciFinder. Посетено на 14 November 2011.[мртва врска]
  3. 3,0 3,1 „Norepinephrine“. PubChem. Посетено на 6 November 2015.
  4. Broadley KJ (March 2010). „The vascular effects of trace amines and amphetamines“. Pharmacology & Therapeutics. 125 (3): 363–375. doi:10.1016/j.pharmthera.2009.11.005. PMID 19948186.
  5. Lindemann L, Hoener MC (May 2005). „A renaissance in trace amines inspired by a novel GPCR family“. Trends in Pharmacological Sciences. 26 (5): 274–281. doi:10.1016/j.tips.2005.03.007. PMID 15860375.
  6. Wang X, Li J, Dong G, Yue J (February 2014). „The endogenous substrates of brain CYP2D“. European Journal of Pharmacology. 724: 211–218. doi:10.1016/j.ejphar.2013.12.025. PMID 24374199.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 7,6 Musacchio JM (2013). „Chapter 1: Enzymes involved in the biosynthesis and degradation of catecholamines“. Во Iverson L (уред.). Biochemistry of Biogenic Amines. Springer. стр. 1–35. ISBN 978-1-4684-3171-1.