Тиреотропин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Thyroid-stimulating hormone, alpha
Препознавачи
СимболCGA
Др. симболиHCG, GPHa, GPHA1
Entrez1081
HUGO1885
OMIM118850
RefSeqNM_000735
UniProtP01215
Други податоци
ЛокусChr. 6 q14-q21
Thyroid-stimulating hormone, beta
Препознавачи
СимболTSHB
Entrez7252
HUGO12372
OMIM188540
RefSeqNM_000549
UniProtP01222
Други податоци
ЛокусChr. 1 p13

Тиреотропинот (TSH) е стимулирачки хормон кој ја регулира функцијата на штитната (штитната) жлезда. Под негово влијание се стимулира синтеза и секреција на тироидните хормони.

Физиологија[уреди | уреди извор]

TSH (кој има полуживот од околу еден час) ја стимулира штитната жлезда да лачи хормон тироксин (T4), кој има мало влијание врз метаболизмот. T4 се претвора во тријодотиронин (T3), кој е активниот хормон кој го стимулира метаболизмот. Околу 80% од ова претворање се одвива во црниот дроб и другите органи, а 20% во самата штитна жлезда.[1]

TSH се секретира во текот на целиот живот, но особено високи нивоа достигнува во периодите на забрзан раст и развој, и како одговор на стрес.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Merck Manual of Diagnosis and Therapy, Thyroid gland disorders.