Паратироиден хормон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
PTH
Достапни структури
PDBOrtholog search: PDBe RCSB
Идентификатори
СинонимиPTH, PTH1, parathyroid hormone, Parathyroid hormone
External IDsOMIM: 168450 MGI: 97799 HomoloGene: 266 GeneCards: PTH
Локација на генот (кај човек)
Chromosome 11 (human)
Chr.Chromosome 11 (human)[1]
Chromosome 11 (human)
Genomic location for PTH
Genomic location for PTH
Band11p15.3Start13,492,054 bp[1]
End13,496,181 bp[1]
RNA expression pattern
PBB GE PTH 206977 at fs.png
More reference expression data
Orthologs
ВидовиЧовекГлушец
Entrez
Ensembl
UniProt
RefSeq (mRNA)

NM_000315
NM_001316352

NM_020623

RefSeq (protein)

NP_000306
NP_001303281

NP_065648

Location (UCSC)Chr 11: 13.49 – 13.5 MbChr 7: 113.39 – 113.39 Mb
PubMed search[3][4]
Википодатоци
View/Edit HumanView/Edit Mouse

Паратироидниот хормон (PTH, паратхормон, паратирин) го лачат паратироидни клетки од паратироидната жлезда како полипептид кој содржи 84 аминокиселини. Тој делува така што ја зголемува концентрацијата на калциумот (Ca2+) во крвта, додека калцитонинот (хормонот кој го произведуваат парафоликуларните клетки (Ц клетки) од тироидната жлезда) ја смалува концентрацијата на калциумот. -{PTH}- делува така што ја зголемува концентрацијата на калциум во крвта. Тој се врзува за рецепторот на паратироидниот хормон1 (кој е присутен во висока концентрација во коските и бубрезите) и за рецепторот на паратироидниот хормон 2 (кој e високо изрзен во централниот нервен систем, во панкреасот, тестисите, и постелката).[5] -{PTH}- полураспадот e приближно 4 минути.[6] Тој има молекуларна маса 9,4 kDa.[7]

Структура[уреди | уреди извор]

-{hPTH}--(1-34) се кристализира како незнатно свиткан, долг хеликсен димер. Анализата покажала дека алфа хеликсната конформација-{hPTH}--(1-34) е веројатно биоактината конформација .[8]

Стимулатори[уреди | уреди извор]

 • Смалено ниво на серумски [-{Ca}-2+].
 • Благо покачено ниво на серумски [-{Mg}-2+].
 • Покаченото ниво на серумски фосфат (зголемена концентрација на фосфати предизвикува формирање на калциум фосфат, со што се редуцира стимулацијата на -{Ca}--сензитивни рецептори (-{CaSr}-) кои не реагираат на калциум фосфат, па доаѓа до покачување на нивото на -{PTH}- .

Инхибитори[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 GRCh38: Ensembl release 89: ENSG00000152266 - Ensembl, May 2017
 2. 2,0 2,1 2,2 GRCm38: Ensembl release 89: ENSMUSG00000059077 - Ensembl, May 2017
 3. „Human PubMed Reference:“. 
 4. „Mouse PubMed Reference:“. 
 5. Шаблон:GeorgiaPhysiology
 6. Bieglmayer C, Prager G, Niederle B. Kinetic analyses of parathyroid hormone clearance as measured by three rapid immunoassays during parathyroidectomy. „Clin. Chem.“ том  48 (10): 1731-8. PMID 12324490. http://www.clinchem.org/cgi/content/abstract/48/10/1731. 
 7. Prahalad AK, Hickey RJ, Huang J, et al.. Serum proteome profiles identifies parathyroid hormone physiologic response. „Proteomics“ том  6 (12): 3482-93. doi:10.1002/pmic.200500929. PMID 16705755. 
 8. Jin L, Briggs SL, Chandrasekhar S, Chirgadze NY, Clawson DK, Schevitz RW, Smiley DL, Tashjian AH, Zhang F. Crystal structure of human parathyroid hormone 1-34 at 0.9-A resolution. „J. Biol. Chem.“ том  275 (35): 27238-44. doi:10.1074/jbc.M001134200. PMID 10837469. 
 9. Costanzo, Linda S. (2007). BRS Physiology. Lippincott, Williams, & Wilkins. стр. 260. ISBN 978-0-7817-7311-9. http://www.amazon.com/Physiology-Board-Review-Linda-Costanzo/dp/0781773113/. 

Литература[уреди | уреди извор]


Шаблон:PDB Galerija-lat Шаблон:Hormoni-lat