Хипоталамус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мозок: Хипоталамус
Латинскиhypothalamus
Gray'ssubject #189 812
NeuroNameshier-358
MeSHHypothalamus
NeuroLex-назнакаbirnlex_734

Хипоталамус е дел од меѓумозокот. Тој го гради подот од долната половина од бочниот ѕид на третата мозочна комора. Сраснат е за долниот крај од таламусот. На долната страна од хипоталамусот се наоѓа крстосницата на оптичките патишта, а до неа петелка на која виси задниот нервен дел од хипофизата.

Функција[уреди | уреди извор]

Хипоталамусот има централна невроендокрина функција во организмот, најзначајна во контролата на предниот дел на хипофизата, која пак регулира голем број на ендокрини органи.