Прејди на содржината

Меѓумозок

Од Википедија — слободната енциклопедија
Меѓумозок
Податоци
ПретходникПреден мозок, изведен од нервна цевка
Дел одЧовечки мозок
СоставнициТаламус, хипоталамус, епиталамус и субталамус
Назнаки
Латинскиdiencephalon
TAA14.1.03.007
A14.1.08.001
THH3.11.03.5.00001
FMAFMA:62001

Меѓумозок (diencephalon) — дел од предниот мозок (prosencephalon), кој се наоѓа помеѓу големиот мозок (telencephalon) и средниот мозок (mesencephalon). Се состои од структури кои се на двете страни од третата мозочна комора: таламусот, хипоталамусот, епиталамусот и субталамусот.[1][2]

Меѓумозокот е еден од главните делови на мозокот кои се формираат за време на ембриогенезата. Во текот на третата недела од ембрионалниот развој, од ектодермот се формира нервна цевка, на која почнуваат да се диференцираат три главни дела: предниот мозок (prosencephalon), средниот мозок (mesencephalon) и ромбестиот мозок (rhombencephalon).[3][4] Предниот мозок потоа постепено се диференцира на голем мозок (telencephalon) и меѓумозок.

Структура

[уреди | уреди извор]

Меѓумозокот се состои од следните структури:

Оптичкиот нерв (CNII) се прикачува за меѓумозокот. Тој е сетилен (аферентен) нерв, кој е одговорен за видот; почнува од окото, поминува низ оптичкиот канал во черепот и се прикачува за меѓумозокот. Самата ретина е изведена од оптичката чашка (лат. cupula optica), која е дел од ембрионалниот меѓумозок.

Функција

[уреди | уреди извор]

Меѓумозокот е регионот од ембрионалната нервна цевка на `рбетниците од кого настануваат структури како што се таламусот, хипоталамусот, предниот дел на хипофизата и епифизата. Меѓумозокот исто така затвора празнина која се нарекува трета мозочна комора. Таламусот е релејен центар за сетилни и моторни импулси помеѓу `рбетниот и продолжениот мозок, и големиот мозок.[5][6] Тој препознава сетилни импулси за топлина, студ, болка, притисок и др. Подот на третата мозочна комора е наречен хипоталамус. Тој поседува контролни центри за контрола на движењата на очите и слушните одговори.

Поврзано

[уреди | уреди извор]
  1. Puelles, Luis; Martinez-de-la-Torre, Margaret; Ferran, Jose-Luis; Watson, Charles (2012-01-01). Watson, Charles; Paxinos, George; Puelles, Luis (уред.). The Mouse Nervous System. San Diego: Academic Press. стр. 313–336. ISBN 9780123694973.
  2. Michael-Titus, Adina; Revest, Patricia; Shortland, Peter (2010-01-01). Michael-Titus, Adina; Revest, Patricia; Shortland, Peter (уред.). The Nervous System (Second Edition). Churchill Livingstone. стр. 1–30. ISBN 9780702033735.
  3. „Neural - Diencephalon Development - Embryology“. embryology.med.unsw.edu.au. Посетено на 2019-06-16.
  4. „Chapter 153. The Diencephalon (second Vesicle) - Review of Medical Embryology Book - LifeMap Discovery“. discovery.lifemapsc.com. Архивирано од изворникот на 2019-06-16. Посетено на 2019-06-16.
  5. Martinez, Salvador; Martinez-Ferre, Almudena (2012). „Molecular Regionalization of the Diencephalon“. Frontiers in Neuroscience (англиски). 6. doi:10.3389/fnins.2012.00073. ISSN 1662-453X.
  6. „The Diencephalon | Boundless Anatomy and Physiology“. courses.lumenlearning.com. Посетено на 2019-06-16.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]