Панкреасни островчиња

Од Википедија — слободната енциклопедија
Панкреасни островчиња
Лангерхансови островчиња (од глушец) и нивната типична приближност до крвните садови; инсулин во црвено, јадрата во сино.
Податоци
Назнаки
Латинскиinsulae pancreaticae
TAA05.9.01.019
FMAFMA:16016

Панкреасни островчиња или Лангерхансови островчиња го сочинуваат ендокриниот дел од панкреасот. Биле откриени во 1869 од страна на германскиот патолог Пол Лангерханс. Лангерхансовите островчиња сочинуваат приближно 1% до 2% од масата на панкреасот.

Лангерхансовите островчиња се состојат главно од три видови на клетки: