Тестис

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Тестис
HQ SAM ST.jpg
Тестиси од човек во мека и затегната состојба.
Податоци
Артерија Тестикуларна артерија
Вена Тестикуларна вена
Назнаки
Латински testis
TA A09.3.01.001
FMA FMA:7210

Машките семени жлезди или тестиси (народно наречени мадиња или јајца) се два јајцевидни органи 4,5х3,0х2,0см. Обично левиот тестис е поголем од десниот, како поставен подоле од десниот. Секој тестис е разделен на 250-300 мали делови, во кои се наоѓаат свиени семени, наречени тестикуларни каналчиња. Растеглени едно по друго, тие образуваат должина од 150 метри и завршуват со мали излезни каналчиња кај главата на надсеменикот. Создавањето на сперматозоиди започнува во семените каналчиња, при што семените клетки , се наоѓаат во различен стадиум на развитокот, се распространети меѓу сертолиевите клетки. Семените каналчиња се обградени од меѓина . Во ред со други клетки во неа се распространи и “Лајдинг клетките”. Тие го создаваат машкиот полов хормон “тестостерон”. Тестисите се сврзани со расклонет садов систем. Мрежата од капилари осигурува сложените контакти помеѓу образувањето на хормони и созревањето на сперматозоидите.

Поврзано[уреди | уреди извор]