Хромафинска клетка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Медуларна хромафинска клетка
Адренална жлезда. (Медулата е означена долу.)
Податоци
Назнаки
Латинскиendocrinocytus medullaris
КодTH H3.08.02.6.00015
THH3.08.02.6.00015
FMAFMA:69263

Хромафинските клетки или феохромоцити се невроендокрини клетки кои претежно се наоѓаат во медулата на адреналните жлезди кај цицачите. Хромафинските клетки ослоободуваат катехоламини: ~80% епинефрин (адреналин) и ~20% норепинефрин (норадреналин) во системската циркулација.

Номенклатура[уреди | уреди извор]

Зборот „хромафин“ е кованица од зборовите хром и афинитет. Овие клетки името го добиле бидејќи можат да бидат визуелизирани со боење со соли на хром.