Калцитриол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Калцитриол
Систематско (IUPAC)
(1R,3S)-5-[2-[(1R,3aR,7aS)-1-[(2R)-6-хидрокси-6-метил-хептан-2-ил]-7a-метил-2,3,3a,5,6,7-хексахидро-1H- инден-4-илиден]етилиден]-4-метилиден-циклохексан-1,3-диол
Клинички податоци
Заштитени имињаRocaltrol, Calcijex, Decostriol
MedlinePlusa682335
Бременосна
категорија
Начин на издавање
  • S4 (Au), POM (UK)
Начин на
примена
Oral, IV, topical
Фармакокинетички податоци
МетаболизамRenal
Полувреме на елиминација5–8 hours
ЕкскрецијаRenal
Назнака
CAS-број32222-06-3 Ок
ATC кодA11CC04 D05AX03
IUPHAR/BPS2779
DrugBankDB00136 Ок
ChemSpider4941667 Н
UNIIFXC9231JVH Ок
ChEBICHEBI:17823 Ок
ChEMBLCHEMBL846 Ок
Хемиски податоци
ФормулаC27H44O3
Моларна маса416.64 g/mol
 НОк (што е ова?)  (провери)

Калцитриолотхормон кој се лачи од бубрезите. По хемиски состав е 1,25-дихидроксихолекалциферол (скратено 1,25-(OH)2D3). За неговата синтеза е неопходен калциферол (витамин D3). Тој дејствува на:

Недоволното лачење на калцитриолот предизвикува абнормално разградување на калциумот во коските. Во детството, ова е причина за деформитетите на коските. Кај возрасните се манифестира со ослабување на коските, појава позната како остеомалација.