Естрадиол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Естрадиол
Систематско (IUPAC)
(17β)-​estra-​1,​3,​5(10)-​triene-​3,​17-​diol
Клинички податоци
Бременосна
категорија
Начин на издавање
  • S4 (Au), POM (UK), ℞-only (U.S.)
Начин на
примена
Oral, transdermal
Фармакокинетички податоци
Биорасположливост97-99% is bound
МетаболизамLiver
Полувреме на елиминација~ 13 h
ЕкскрецијаUrine
Назнака
CAS-број50-28-2
57-91-0 (±)
ATC кодG03CA03
IUPHAR/BPS1012
DrugBankDB00783
ChemSpider5554 Ок
UNII4TI98Z838E Ок
KEGGD00105 Н
ChEMBLCHEMBL135 Ок
Синоними(8R,​9S,​13S,​14S,​17S)-​13-​methyl-​6,​7,​8,​9,​11,​12,​14,​15,​16,​17-​decahydrocyclopenta​[a]​phenanthrene-​3,​17-​diol
Хемиски податоци
ФормулаC18H24O2
Моларна маса272.38
 НОк (што е ова?)  (провери)

Естрадиолот е женски полов хормон кој ги дава повеќето женски полови одлики. Се секретира од јајчниците, а влијае врз развојот на плодницата и вагината, потоа дојките и другите сексуални одлики.