ATC код G03

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATХ-кодови
G Генито-уринарен систем и полови хормони
G01 Gynecological antiinfectives and antiseptics
G02 Други гинекологици
G03 Полови хормони и модулатори на гениталниот систем
G04 Урологици
ATCvet only
QG51 Antiinfectives and antiseptics for intrauterine use
QG52 Products for teats and udder

ATC-кодот G03 — „Полови хормони и модулатори на гениталниот систем“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата G03 е дел од анатомската група G Урогенитален систем и полови хормони.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QG03...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

Содржина

G03A Хормонски контрацептиви за системска употреба[уреди | уреди извор]

G03AA Прогестогени и естрогени, фиксни комбинации[уреди | уреди извор]

G03AA01 Етинодиол и етинилестрадиол
G03AA02 Хингестанол и етинилестрадиол
G03AA03 Линестренол и етинилестрадиол
G03AA04 Мегестрол и етинилестрадиол
G03AA05 Норетистерон и етинилестрадиол
G03AA06 Норгестрел и етинилестрадиол
G03AA07 Левоноргестрел и етинилестрадиол
G03AA08 Медроксипрогестерон и етинилестрадиол
G03AA09 Дезогестрел и етинилестрадиол
G03AA10 Гестоден и етинилестрадиол
G03AA11 Норгестимат и етинилестрадиол
G03AA12 Дрозпиренон и етинилестрадиол
G03AA13 Норелгестромин и етинилестрадиол
G03AA14 Номегестрол и естрадиол
G03AA15 Хлормадинон и етинилестрадиол
G03AA16 Диеногест и етинилестрадиол

G03AB Прогестогени и естрогени, секвенцијални препарати[уреди | уреди извор]

G03AB01 Мегестрол и етинилестрадиол
G03AB02 Линестренол и етинилестрадиол
G03AB03 Левоноргестрел и етинилестрадиол
G03AB04 Норетистерон и етинилестрадиол
G03AB05 Дезогестрел и етинилестрадиол
G03AB06 Гестоден и етинилестрадиол
G03AB07 Хлормадинон и етинилестрадиол
G03AB08 Диеногест и естрадиол

G03AC Прогестогени[уреди | уреди извор]

G03AC01 Норетистерон
G03AC02 Линестренол
G03AC03 Левоноргестрел
G03AC04 Хингестанол
G03AC05 Мегестрол
G03AC06 Медроксипрогестерон
G03AC07 Норгестриенон
G03AC08 Етоногестрел
G03AC09 Дезогестрел

G03AD Итни контрацептиви[уреди | уреди извор]

G03AD01 Левоноргестрел
G03AD02 Улипристал

G03B Андрогени[уреди | уреди извор]

G03BA 3-оксоандростен-(4) деривати[уреди | уреди извор]

G03BA01 Флуоксиместерон
G03BA02 Метилтестостерон
G03BA03 Тестостерон

G03BB 5-андростанон-(3) деривати[уреди | уреди извор]

G03BB01 Местеролон
G03BB02 Андростанолон

G03C Естрогени[уреди | уреди извор]

G03CA Природни и полусинтетички естрогени, чисти[уреди | уреди извор]

G03CA01 Етинилестрадиол
G03CA03 Естрадиол
G03CA04 Естриол
G03CA06 Хлоротрианизен
G03CA07 Естрон
G03CA09 Проместриен
G03CA53 Естрадиол, комбинации
G03CA57 Коњугирани естрогени

G03CB Синтетички естрогени, чисти[уреди | уреди извор]

G03CB01 Диенестрол
G03CB02 Диетилстилбестрол
G03CB03 Металенестрил
G03CB04 Моксестрол

G03CC Естрогени, комбинации со други лекови[уреди | уреди извор]

G03CC02 Диенестрол
G03CC03 Металенестрил
G03CC04 Естрон
G03CC05 Диетилстилбестрол
G03CC06 Естриол

G03CX Други естрогени[уреди | уреди извор]

G03CX01 Тиболон

G03D Прогестогени[уреди | уреди извор]

G03DA Прегнен-(4) деривати[уреди | уреди извор]

G03DA01 Гестонорон
G03DA02 Медроксипрогестерон
G03DA03 Хидроксипрогестерон
G03DA04 Прогестерон
QG03DA90 Пролигестон

G03DB Прегнадиен деривати[уреди | уреди извор]

G03DB01 Дидрогестерон
G03DB02 Мегестрол
G03DB03 Медрогестон
G03DB04 Номегестрол
G03DB05 Демегестон
G03DB06 Хлормадинон
G03DB07 Промегестон
G03DB08 Диеногест

G03DC Естрен деривати[уреди | уреди извор]

G03DC01 Алилестренол
G03DC02 Норетистерон
G03DC03 Линестренол
G03DC04 Етистерон
G03DC06 Етинодиол
G03DC31 Метилестренолон

QG03DX Други прогестогени[уреди | уреди извор]

QG03DX90 Алтреногест
QG03DX91 Делмадинон

G03E Андрогени и женски полови хормони во комбинација[уреди | уреди извор]

G03EA Андрогени и естрогени[уреди | уреди извор]

G03EA01 Метилтестостерон и естроген
G03EA02 Тестостерон и естроген
G03EA03 Прастерон и естроген

G03EB Андроген, прогестоген и естроген во комбинација[уреди | уреди извор]

G03EK Андрогени и женски полови хормони во комбинација со други лекови[уреди | уреди извор]

G03EK01 Метилтестостерон

G03F Прогестогени и естрогени во комбинација[уреди | уреди извор]

G03FA Прогестогени и естрогени, фиксни комбинации[уреди | уреди извор]

G03FA01 Норетистерон и естроген
G03FA02 Хидроксипрогестерон и естроген
G03FA03 Етистерон и естроген
G03FA04 Прогестерон и естроген
G03FA05 Метилнортестостерон и естроген
G03FA06 Етинодиол и естроген
G03FA07 Линестренол и естроген
G03FA08 Мегестрол и естроген
G03FA09 Норетинодрел и естроген
G03FA10 Норгестрел и естроген
G03FA11 Левоноргестрел и естроген
G03FA12 Медроксипрогестерон и естроген
G03FA13 Норгестимат и естроген
G03FA14 Дидрогестерон и естроген
G03FA15 Диеногест и естроген
G03FA16 Тримегестон и естроген
G03FA17 Дрозпиренон и естроген

G03FB Прогестогени и естрогени, секвенцијални препарати[уреди | уреди извор]

G03FB01 Норгестрел и естроген
G03FB02 Линестренол и естроген
G03FB03 Хлормадинон и естроген
G03FB04 Мегестрол и естроген
G03FB05 Норетистерон и естроген
G03FB06 Медроксипрогестерон и естроген
G03FB07 Медрогестони естроген
G03FB08 Дидрогестерон и естроген
G03FB09 Левоноргестрел и естроген
G03FB10 Дезогестрел и естроген
G03FB11 Тримегестон и естроген
G03FB12 Номегестрол и естроген

G03G Гонадотропини и други овулациони стимуланси[уреди | уреди извор]

G03GA Гонадотропини[уреди | уреди извор]

G03GA01 Хуман хорионичен гонадотропин
G03GA02 Хуман менопаузален гонадотропин
G03GA03 Серумски гонадотропин
G03GA04 Урофолитропин
G03GA05 Фолитропин алфа
G03GA06 Фолитропин бета
G03GA07 Лутропин алфа
G03GA08 Хориогонадотропин алфа
G03GA09 Корифолитропин алфа
G03GA30 Комбинации
QG03GA90 Фоликуло стимулирачки хормон-питуитарен
QG03GA99 Гонадотропини, комбинации

G03GB Овулациони стумуланси, синтетички[уреди | уреди извор]

G03GB01 Циклофенил
G03GB02 Кломифен
G03GB03 Епиместрол

G03H Антиандрогени[уреди | уреди извор]

G03HA Антиандрогени, чисти[уреди | уреди извор]

G03HA01 Ципротерон

G03HB Антиандрогени и естрогени[уреди | уреди извор]

G03HB01 Ципротерон и естроген

G03X Други полови хормони и модулатори на гениталниот систем[уреди | уреди извор]

G03XA Антигонадотропини и слични агенси[уреди | уреди извор]

G03XA01 Даназол
G03XA02 Гестринон
QG03XA90 Анти-Pmsg
QG03XA91 Гонадотропин ослободувачки фактор аналог, коњугиран

G03XB Прогестеронски рецепторни модулатори[уреди | уреди извор]

G03XB01 Мифепристон
G03XB02 Улипристал
G03XB51 Мифепристон, комбинации
QG03XB90 Аглепристон

G03XC Селективни естрогенски рецепторни модулатори[уреди | уреди извор]

G03XC01 Ралоксифен
G03XC02 Базедоксифен
G03XC03 Ласофоксифен
G03XC04 Ормелоксифен
G03XC05 Оспемифен

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО. 
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.