Прејди на содржината

ATC код G04

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATХ-кодови
G Генито-уринарен систем и полови хормони
G01 Gynecological antiinfectives and antiseptics
G02 Други гинекологици
G03 Полови хормони и модулатори на гениталниот систем
G04 Урологици
ATCvet only
QG51 Antiinfectives and antiseptics for intrauterine use
QG52 Products for teats and udder

ATC-кодот G04 — „Урологици“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата G04 е дел од анатомската група G Урогенитален систем и полови хормони.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QG04...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

G04B Урологици[уреди | уреди извор]

G04BA Закиселувачи[уреди | уреди извор]

G04BA01 Амониум хлорид
G04BA03 Калциум хлорид
QG04BA90 Метионин

G04BC Растворувачи на уринарен конкремент[уреди | уреди извор]

QG04BC90 Тиопронин

G04BD Лекови за зачестено мокрење и инконтиненција[уреди | уреди извор]

G04BD01 Емепрониум
G04BD02 Флавоксат
G04BD03 Меладразин
G04BD04 Оксибутинин
G04BD05 Теродилин
G04BD06 Пропиверин
G04BD07 Толтеродин
G04BD08 Солифенацин
G04BD09 Троспиум
G04BD10 Дарифенацин
G04BD11 Фезотеродин
G04BD12 Мирабегрон

G04BE Лекови кои се користат при еректилна дисфункција[уреди | уреди извор]

G04BE01 Алпростадил
G04BE02 Папаверин
G04BE03 Силденафил
G04BE04 Јохимбин
G04BE06 Моксисилит
G04BE07 Апоморфин
G04BE08 Тадалафил
G04BE09 Варденафил
G04BE10 Аванафил
G04BE11 Уденафил
G04BE30 Комбинации
G04BE52 Папаверин, комбинации

QG04BQ Уринарни алкализатори[уреди | уреди извор]

QG04BQ01 Натриум бикарбонат

G04BX Други урологици[уреди | уреди извор]

G04BX01 Магнезиум хидроксид
G04BX03 Ацетохидроксаминска киселина
G04BX06 Феназопиридин
G04BX10 Сукцинимид
G04BX11 Колаген
G04BX12 Фенил салицилат
G04BX13 Диметил сулфоксид
G04BX14 Дапоксетин
G04BX15 Пентозан полисулфат натриум
G04BX16 Тиопронин
QG04BX56 Феназопиридин, комбинации
QG04BX90 Ефедрин
QG04BX91 Фенилпропаноламин

G04C Лекови кои се користат при доброќудна простатична хипертрофија[уреди | уреди извор]

G04CA Алфа-адренорецепторни антагонисти[уреди | уреди извор]

G04CA01 Алфузосин
G04CA02 Тамсулозин
G04CA03 Теразосин
G04CA04 Силодосин
G04CA51 Алфузосин и финастерид
G04CA52 Тамсулозин и дутастерид
G04CA53 Тамсулозин и солифенацин
G04CA54 Тамсулозин и тадалафил

G04CB Тестостерон-5-алфа редуктаза инхибитори[уреди | уреди извор]

G04CB01 Финастерид
G04CB02 Дутастерид

G04CX Други лекови кои се користат при доброќудна простатична хипертрофија[уреди | уреди извор]

G04CX01 Кора од Prunus africana
G04CX02 Плод од Sabalis serrulatae
G04CX03 Мепартрицин
QG04CX90 Осатерон

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.