ATC код G02

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATХ-кодови
G Генито-уринарен систем и полови хормони
G01 Gynecological antiinfectives and antiseptics
G02 Други гинекологици
G03 Полови хормони и модулатори на гениталниот систем
G04 Урологици
ATCvet only
QG51 Antiinfectives and antiseptics for intrauterine use
QG52 Products for teats and udder

ATC-кодот G02 — „Други гинекологици“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата G02 е дел од анатомската група G Урогенитален систем и полови хормони.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QG02...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

G02A Утеротоници[уреди | уреди извор]

G02AB Ергот алкалоиди[уреди | уреди извор]

G02AB01 Метилергометрин
G02AB02 Ергот алкалоиди
G02AB03 Ергометрин
QG02AB53 Ергометрин, комбинации

G02AC Ергот алкалоиди и окситоцин вклучувајќи аналози, во комбинација[уреди | уреди извор]

G02AC01 Метилергометрин и окситоцин
QG02AC90 Ергометрин и окситоцин

G02AD Простагландини[уреди | уреди извор]

G02AD01 Динопрост
G02AD02 Динопростон
G02AD03 Гемепрост
G02AD04 Карбопрост
G02AD05 Сулпростон
G02AD06 Мизопростол
QG02AD90 Клопростенол
QG02AD91 Лупростиол
QG02AD92 Фенпростален
QG02AD93 Тиапрост
QG02AD94 Алфапростол
QG02AD95 Етипростон

G02AX Други утеротоници[уреди | уреди извор]

G02B Контрацептиви за топикална употреба[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.