Хуман хорионичен гонадотропин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хорионичен гонадотропин,
алфа полипептид
Препознавачи
СимболCGA
Др. симболиFSHA, GPHa, GPHA1, HCG, LHA, TSHA
Entrez1081
HUGO1885
OMIM118850
RefSeqNM_000735
UniProtP01215
Други податоци
ЛокусChr. 6 q14-q21
хорионичен гонадотропин,
бета полипептид
Препознавачи
СимболCGB
Др. симболиCGB3
Entrez1082
HUGO1886
OMIM118860
RefSeqNM_000737
UniProtP01233
Други податоци
ЛокусChr. 19 q13.3

Хуманиот хорионичен гонадотропин (hCG) е хормон кој се создава од плацентата после имплантација.[1][2] Присуството на hCG може да биде детектирано од некои тестови за бременост. Некои канцерогени тумори го создаваат овој хормон; оттаму, измерени покачени нивоа кај пациентка која не е бремена може да доведат до дијагноза на канцер, а ако е многу покачено, до паранеопластични синдроми, сепак, не е познато дали неговата секреција е причинител, или последица на канцерогенезата. Питуитарниот аналог на hCG, познат како лутеинизирачки хормон (LH), се создава во питуитарната жлезда кај мажите и жените независно од возраста.[1][3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Cole LA (2009). „New discoveries on the biology and detection of human chorionic gonadotropin“. Reprod. Biol. Endocrinol. 7: 8. doi:10.1186/1477-7827-7-8. PMC 2649930. PMID 19171054.
  2. Gregory JJ, Finlay JL (April 1999). „Alpha-fetoprotein and beta-human chorionic gonadotropin: their clinical significance as tumour markers“. Drugs. 57 (4): 463–7. doi:10.2165/00003495-199957040-00001. PMID 10235686.
  3. Hoermann R, Spoettl G, Moncayo R, Mann K (July 1990). „Evidence for the presence of human chorionic gonadotropin (hCG) and free beta-subunit of hCG in the human pituitary“. J. Clin. Endocrinol. Metab. 71 (1): 179–86. doi:10.1210/jcem-71-1-179. PMID 1695224.