Еритропоетин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
EPO
Erythropoietin.png
Достапни структури
PDBOrtholog search: PDBe RCSB
Идентификатори
СинонимиEPO, EP, MVCD2, erythropoietin, Erythropoietin, ECYT5, DBAL
External IDsOMIM: 133170 MGI: 95407 HomoloGene: 624 GeneCards: EPO
Локација на генот (кај човек)
Chromosome 7 (human)
Chr.Chromosome 7 (human)[1]
Chromosome 7 (human)
Genomic location for EPO
Genomic location for EPO
Band7q22.1Start100,720,468 bp[1]
End100,723,700 bp[1]
RNA expression pattern
PBB GE EPO 217254 s at fs.png

PBB GE EPO 207257 at fs.png
More reference expression data
Orthologs
ВидовиЧовекГлушец
Entrez
Ensembl
UniProt
RefSeq (mRNA)

NM_000799

NM_007942
NM_001312875

RefSeq (protein)

NP_000790

NP_001299804
NP_031968

Location (UCSC)Chr 7: 100.72 – 100.72 MbChr 5: 137.48 – 137.53 Mb
PubMed search[3][4]
Википодатоци
View/Edit HumanView/Edit Mouse

Еритропоетинот е ткивен хормон кој го секретираат бубрезите. Тој стимулира еритропоеза во коскената срцевина. Се лачи во услови на намалено количество на кислород во крвта, појава позната како хипооксија. Еритропоетинот е гликобелковина. Нервните дразби како што се крвавење или движење на висока надморска височина го поттикнуваат лачењето на еритропоетинот.

Луѓето со нефункционирачки бубрези можат да се одржат во живот со дијализа. Но дијализата само ја прочистува крвта од екскретите. Без извор на еритропоетин, овие пациенти страдаат од анемија. Денес, благодарејќи на рекомбинантната ДНК технологија, со рекомбинантниот човечки еритропоетин е можно да се третираат овие пациенти.

Други употреби на рекомбинантниот еритропоетин[уреди | уреди извор]

  • Некои од лековите кои се користат за лечењето на СИДА, како зидовудинот (АZT) на пример, предизвикуваат анемија како спореден ефект. Рекомбинантниот ЕП им помага на заболените од СИДА да се справат со овој проблем.
  • Рекомбинантниот ЕП ја спречува анемијата која е чест спореден ефект при хемотерапијата на ракот.
  • Кај Јеховините Сведоци, чија религија забранува крвна трансфузија, големата загуба на крв може да се надомести со рекомбинантниот ЕП.
  • Бидејќи еритропоетинот го зголемува хематокритот, дозволува повеќе кислород да оди до скелетните мускули. Некои спортисти ја користат оваа погодност (велосипедисти на пример). Меѓутоа, поради зголемениот хематокрит, доаѓа до редукција во срцевата работа, што може да биде фатално.

Во поново време е откриено дека еритропоетинот исто така се синтетизира и во мозокот кога има недостиг од кислород (на пример, по мозочен удар) и помага во заштитувањето на невроните.

Наводи[уреди | уреди извор]